onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 84. Sayfa Cevapları Anka Kuşu Yayınları

Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin’in (r.a.) örnek alabileceğimiz ne gibi ahlaki özellikleri vardır? Aşağıdaki şemaya yazınız.

Cevap:

image

5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 85. Sayfa Cevapları Anka Kuşu Yayınları

Bismillâhirrahmânirrahîm

(1) İnnâ a’taynâke’l-kevser.

(2) Fesalli lirabbike venhar.

(3) İnne şânieke hüvel ebter.

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla (başlarım).

(1) “(Resulüm!) Kuşkusuz biz sana Kevser’i verdik.

(2) Şimdi sen Rabb’ine kulluk et ve kurban kes.

(3) Asıl sonu kesik olan, şüphesiz sana hınç besleyendir.”

Kevser suresinde yerine getirilmesi istenen namaz ve kurban ibadetleri hakkında neler biliyorsunuz? Bu konuda bildiklerinizi defterinize yazınız.

Cevap:

Kevser suresi, Kur’an-ı Kerim’in en kısa suresidir. Mekke’de indiği rivayet edilir. Bu surede Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) dünya ve ahirette verilen nimetlerden bahsedilir. Kevser, çok hayır, bereket ve iyilik anlamına gelir. Cennette Hz. Peygamber’e mahsus bir havuzun da adıdır. Peygamber Efendimiz’in erkek çocuğu yaşamadığı için kendisine “sonu yok, nesli kesik” diyen müşriklerin sözlerinden dolayı üzülmüş olan Hz. Peygamber’e (s.a.v.) kevser, yani bitip tükenmez nimetler verildiği müjdelenerek üzüntüsü giderilmiş, müşriklerin bu konudaki dedikoduları reddedilmiş ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şanının yüceliği gösterilmiştir.

Kevser suresinin ikinci ayetinde, kendisine pek çok hayır lutfedilmiş olan Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu nimetlerin şükrünü eda etmek üzere sadece Allah’a yönelerek namaz kılması ve O’nun rızası için değerli mallarından kurban kesmesi emredilir. Bu suretle putlar için kurban kesen müşriklerin çok tanrılı inancını silip tevhid inancını yerleştirmesi ve kesilen kurbanlar sayesinde sosyal yardımın sağlanması amaçlanır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...