onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 98. Sayfa Cevapları Anka Kuşu Yayınları

“Gelin tanış olalım,

İşi kolay kılalım,

Sevelim, sevilelim,

Dünya kimseye kalmaz.”

Yunus Emre Divanı, s. 17.

Yunus Emre, yukarıdaki dörtlüğünde ne anlatmak istemektedir?

Cevap: 

Bu dörtlük, Yunus Emre’nin tasavvufi görüşünü ve insan sevgisini yansıtan bir şiirdir. Yunus Emre, bu şiirde insanların birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarını, işlerini kolaylaştırmalarını, sevgi ve saygı içinde yaşamalarını, dünyanın fani ve geçici olduğunu hatırlamalarını öğütlemektedir. Yunus Emre, bu şiirde aynı zamanda Allah’ın rızasını kazanmak için insanlara iyilik yapmanın önemini vurgulamaktadır.

5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 100. Sayfa Cevapları Anka Kuşu Yayınları

Adamın biri, yolun kenarına dikenler ekti. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başladı. Oradan gelip geçenler, “Bu dikenleri sök, insanları rahatsız etmesin.” demeye başladılar. Adam bunları dinliyor fakat söylenenlere aldırmıyordu. Durumdan haberdar olan vali, bir gün adama, “Mutlaka bu dikenleri sök.” dedi. Adam itiraz etmeden “Tamam, bir gün mutlaka sökeceğim.” dedi.

Adam “Dikenleri sökeceğim.” diye diye uzun zaman geçti. Bu arada dikenler iyice büyüdü ve insanları daha çok rahatsız etmeye başladı. Vali, bir gün yine dikenleri sökmeyen adama, “Ey sözünde durmayan adam! Sök şu dikenleri. Bu işi sürüncemede bırakma.” dedi. Adam ise “Aceleye gerek yok. Daha çok zaman var. Bugün olmazsa yarın mutlaka bu dikenleri sökeceğim.” dedi. Bunun üzerine vali, o adama şunları söyledi: “Sen hep ‘yarın, yarın’ diyerek bu işi erteliyorsun.

Fakat şunu bil ki her geçen gün o dikenler büyüyüp güçleniyor. Dikenleri sökecek olan sen ise güç kuvvet kaybediyorsun. Dikenler gün geçtikçe gençleşiyor, sen ise ihtiyarlıyorsun.” diye uyardı. Bu hikâyeyi anlatan Mevlânâ şöyle der:

“Her kötü huyunu bir diken bil. Dikenler kaç keredir senin ayağını zedelemekte ve seni
defalarca kötü huydan perişan hâle düşürmektedir. Fakat duygun yok ki! Pek duygusuzlaştın.

Çirkin huylarından dolayı başkalarına zarar verdiğinin farkında değilsin. Kendine verdiğin
zararı da görmüyorsun. Sen hem kendine zarar veriyorsun hem de başkalarına.”

Mevlânâ, Mesnevî, C 2, s. 94-95.

Yukarıdaki hikâyenin bize vermek istediği mesajlar nelerdir? Arkadaşlarınızla konuşup belirleyiniz.

Cevap:

Bu güzel hikâye, derin anlamlar içeriyor. İşte bu hikâyenin bize vermek istediği bazı mesajlar:

  1. Erteleme ve İhmal: Adam, dikenleri sökmeyi sürekli erteleyerek insanları rahatsız etmeye devam etti. Bu, hayatta önemli işleri sürekli ertelememiz veya ihmal etmemiz gibi bir durumu temsil ediyor. Mesaj, eylemlerimizi ertelemememiz gerektiğini vurguluyor.

  2. Kötü Huyların Etkisi: Dikenler, kötü huyları temsil ediyor. Bu hikâye, kötü alışkanlıkların veya davranışların zamanla büyüyüp güçlendiğini ve hem kendimize hem de başkalarına zarar verdiğini anlatıyor.

  3. Duyarsızlık ve Kendine Zarar Verme: Adamın duyarsızlığı, kendi zararını görmemesi ve başkalarına zarar vermesi üzerine düşündürüyor. İnsanlar bazen kendi hatalarını fark etmezler ve bu da hem kendilerine hem de çevrelerine zarar verir.

Mevlânâ’nın bu hikâyesi, yaşamımızda daha bilinçli ve sorumluluk sahibi olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Kötü huylarımızı fark edip değiştirmeli ve başkalarına zarar vermemeliyiz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...