onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
64 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 9 107 462

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 253 825
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 97. Sayfa Cevapları

Konuya Başlarken

Bir yerin iklim özellikleri belirlenirken o yere ait sıcaklık, basınç ve rüzgâr, nem ve yağış gibi durumların bilinmesine ihtiyaç vardır.

1. Yaşadığınız yerin belirgin iklim özellikleri nelerdir?

CEVAP: Marmara iklimi; Karasal iklim, Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Sıcaklık kıyıdan iç kesimlere gidildikçe azalır. En sıcak mevsim yaz, en yağışlı mevsim kıştır. Kar yağışlı gün sayısı ortalama 10’dur.

2. Bir yere ait iklim özellikleri, o yerin doğal bitki örtüsünü nasıl etkilemektedir?

CEVAP:

Bir yere ait iklim özellikleri, o yerin doğal bitki örtüsünü doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen en önemli faktördür. İklimin bitki örtüsüne olan etkileri şu şekilde sıralanabilir: Devamı

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 99. Sayfa Cevapları

Ders İçi Çalışma

Deniz kıyısından yamaç boyunca yukarı çıkıldıkça sıcaklık değerlerinde değişim meydana gelir. Bu durum yamaç boyunca ne gibi durumların yaşanmasına neden olur? 

CEVAP:

Yükselti arttıkça hava sıcaklığı atmosfer içerisinde azalmaktadır. Bu, güneş ışınlarının yeryüzüne daha eğik açıyla gelmesi ve atmosfer basıncının düşmesi nedeniyledir. Ayrıca, yükseltinin artması yağışın da artmasına neden olur. Bu durum, yamaç boyunca bitki örtüsü, toprak, tarım ve yerleşim gibi çeşitli faktörlerde değişikliklere yol açar. Örneğin, deniz kıyısında ılıman iklim ve zeytin ağaçları görülürken, yüksek kesimlerde karasal iklim ve iğne yapraklı ormanlar görülebilir.

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 101. Sayfa Cevapları

Ders İçi Çalışma
Aşağıdaki grafikte yeryüzündeki bir merkezin aylık ortalama sıcaklık dağılışı grafiği verilmiştir.

image

Grafikteki bilgileri kullanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Sıcaklık grafiği çizilen merkez hangi yarım kürededir?

CEVAP: Kuzey Yarım Kürededir. Çünkü, yaz mevsimi Haziran ayında başlamaktadır.

2. En düşük sıcaklık ortalaması yaklaşık kaç °C’dir?

CEVAP: Yaklaşık 2 derecedir.

3. En yüksek sıcaklık ortalaması yaklaşık kaç °C’dir?

CEVAP: Yaklaşık 21 derecedir.

4. Yıllık sıcaklık farkı yaklaşık kaç °C’dir?

CEVAP: Yaklaşık 19 derecedir.

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 102. Sayfa Cevapları

Ders İçi Çalışma

Aşağıda dünyanın ocak ayı, temmuz ayı ve yıllık ortalama indirgenmiş sıcaklık dağılışı haritaları verilmiştir.

Haritalardaki bilgilerden yararlanarak sıcaklık dağılışı haritalarını yorumlayınız.

Dünya ocak ayı ortalama indirgenmiş sıcaklık dağılışı haritasına göre: Kuzey Yarım Kürede kış mevsimi yaşandığı için düşük sıcaklıklar görülür. Güney Yarım Kürede yaz mevsimi yaşandığı için yüksek sıcaklıklar görülür. İki yarım kürede de kutuplara gidildikçe sıcaklıklar düşmektedir.

Dünya temmuz ayı ortalama indirgenmiş sıcaklık dağılışı haritasına göre: Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi yaşandığı için yüksek sıcaklıklar görülür. Güney Yarım Kürede kış mevsimi yaşandığı için düşük sıcaklıklar görülür. İki yarım kürede de kutuplara gidildikçe sıcaklıklar düşmektedir.

Dünya yıllık ortalama indirgenmiş sıcaklık dağılışı haritasına göre: Ekvatorda en yüksek sıcaklıklar görülür. Ekvatordan kutuplara gidildikçe sıcaklıklar azalır. Sıcaklıklar denizellik etkisini gören yerlerde daha yüksek, karasal yerlerde daha düşüktür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...