onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
64 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 9 106 462

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 253 825
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 111. Sayfa Cevapları

Ders İçi Çalışma

Yandaki görselde föhn rüzgârının etkili olduğu yamaç gösterilmiştir.

image

Yamaç boyunca ne gibi durumların yaşanması beklenir?

CEVAP: Föhn rüzgarları, dağdan aşağı doğru indiğinde sıcak ve kuru bir şekilde eser. Sıcaklık artışında etkilidir. Kışın estiğinde çığlara, su baskınlarına ve heyelanlara; yazın estiğinde ise orman yangınlarına ve ürünlerin kurumasına veya erken olgunlaşmasına neden olur.

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 112. Sayfa Cevapları

Düşünelim-Tartışalım

Akdeniz Havzası’nda etkili olan yerel rüzgârlardan hangileri Türkiye’yi etkilemektedir? Tartışınız.

CEVAP: 

Akdeniz Havzası, yeryüzünün en önemli iklim kuşaklarından biridir. Bu havzada etkili olan yerel rüzgarlar, bölgenin iklimi, bitki örtüsü, tarımı ve turizmi üzerinde önemli bir rol oynar. Akdeniz Havzasında etkili olan yerel rüzgarlar şunlardır: Devamı

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 113. Sayfa Cevapları

Hızlı Tur

Kutuplar çevresinde, binlerce metre kalınlığında buzul tabakası olmasına rağmen bir metre küp hava kütlesi içerisinde ölçülen gram cinsinden su buharı miktarı (mutlak nem) oldukça düşüktür. Bu durumun nedenleri neler olabilir? Görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP:

Kutuplarda su buharı miktarının neden düşük olmasının birkaç sebebi olabilir:

  • Kutuplarda hava sıcaklığı çok düşüktür. Bu da suyun buharlaşmasını zorlaştırır. Su buharlaşmadan gaz hâline geçemez. Bu yüzden kutuplardaki havada su buharı çok azdır.
  • Kutuplarda güneş ışınları yeryüzüne dik açıyla gelmez. Bu da yeryüzünün ısınmasını ve suyun buharlaşmasını engeller.
  • Kutuplarda havadaki su buharı yoğunlaşarak kar veya buz kristalleri hâline gelir. Bu da havadaki su buharı miktarını azaltır.
  • Kutuplarda yüzeyde yoğuşma problemi vardır. Bu da havadaki su buharının yüzeye çökelmesine ve havadan uzaklaşmasına neden olur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...