onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
99 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 9 106 462

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 253 825
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 117. Sayfa Cevapları

Düşünelim-Tartışalım

Konveksiyonel, orografik ve frontal yağışların oluşumu karşılaştırıldığında nasıl bir benzerlikten söz edilebilir? Tartışınız.

CEVAP:

Konveksiyonel, orografik ve frontal yağışların oluşumu karşılaştırıldığında, hepsinin ortak bir noktası vardır. Bu ortak nokta, bir hava kütlesinin yükselmesi, sıcaklığın azalması ve yoğuşmasıdır. Bu üç süreç, yağışın meydana gelmesi için gerekli olan koşullardır. Ancak bu üç yağış türü arasında, hava kütlesinin neden yükseldiği ve nasıl yoğuştuğu gibi farklılıklar da vardır. Bu farklılıklar şöyle özetlenebilir:

  • Konveksiyonel yağış: Isınan hava kütlesinin yükselmesi sonucunda oluşur. Yükselen hava kütlesi belirli bir yüksekliğe ulaştığında soğur ve sahip olduğu nem ile yağış haline dönüşür. Genellikle ekvatoral ve tropikal bölgelerde görülür.
  • Orografik yağış: Nemli hava kütlelerinin bir dağ yamacı boyunca yükselmesi sonucunda oluşur. Yükselen hava kütlesi yükselti arttıkça sıcaklığı azalır ve yoğuşma başlar. Genellikle dağlık bölgelerde görülür.
  • Frontal yağış: Farklı sıcaklık ve nemdeki iki hava kütlesinin karşılaşması sonucunda oluşur. Karşılaşan hava kütleleri arasında bir cephe oluşur. Cephe boyunca daha soğuk olan hava kütlesi daha sıcak olan hava kütlesini yukarı iter. Yukarı itilen hava kütlesi soğur ve yoğuşur. Genellikle ılıman bölgelerde görülür.

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 118. Sayfa Cevapları

Ders İçi Çalışma

Aşağıdaki tabloda yeryüzündeki bazı alanlar verilmiştir.

Verilen alanların yağış alma durumlarını tablodaki ilgili alanlara işaretleyiniz.

image

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 119. Sayfa Cevapları

Ders İçi Çalışma

Aşağıda, KYK’da bir yere ait aylık ortalama yağış grafiği verilmiştir.

Grafiğe göre aşağıda verilen işlem aşamalarını yapınız.

1. Mevsimlik yağış miktarlarını gösteren bir daire grafiğini aşağıdaki şekil üzerinde oluşturunuz.

2. Yağışın mevsimlere dağılımını oranlayınız. Oluşturduğunuz daire grafiğine oranları yazınız.

image

3. Verilen bölgenin yağış rejiminin nasıl olduğunu ifade ediniz.

CEVAP: Verilen bölgenin yağış rejimi düzensizdir. En fazla yağışı kış mevsiminde alırken en az yağışı yaz mevsiminde almaktadır.

9. Sınıf Coğrafya MEB Yayınları 123. Sayfa Cevapları

Performans Çalışması

Oluşturduğunuz tablo ve grafiklerde ilk bakışta dikkatinizi çeken durumlar nelerdir?

CEVAP: İlk bakışta dikkatimi hava sıcaklıklarının çok yüksek veya çok yüksek olduğu günler ile yağışın çok ve az olduğu günler çekmiştir.

Sıcaklık, yağış ve rüzgâr dağılışı bulunduğunuz yerin tarım, hayvancılık, ormancılık, sanayi ve turizm gibi ekonomik yapısını nasıl etkilemiştir?

CEVAP: Sıcaklık ve yağış tarımı doğrudan etkilemektedir. Havanın çok soğuk veya kar yağışlı olması ekilen ürünlerin bozulmasına sebep olabilir. Bitki örtüsünün zarar görmesi hayvancılığı olumsuz etkiler, ancak sıcak havalar bitki örtüsünü olgunlaştırır ve hayvancılık olumlu etkilenir. Yağışların bol olması orman ağaçlarının çoğalmasına neden olur. İyi hava şartları turizmi olumsuz etkiler, kötü hava şartları olumsuz etkiler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...