onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
108 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sayfa 52 Cevapları

Osmanlı Devleti, bünyesindeki farklı din, millet, mezhep ve kültüre sahip insan topluluklarını uzun yıllar bir arada yönetmeyi nasıl başarmış olabilir? Tartışınız.

Cevap:

Osmanlı Devleti, tarih boyunca farklı dinlere, milletlere, mezheplere ve kültürlere sahip insanları bir arada yönetmeyi başarmış büyük bir imparatorluktu. Bu başarının arkasında bazı önemli faktörler bulunmaktadır: Devamı..

Yukarıdaki metinde Ahi Teşkilatının liderlerinden Şeyh Edebali, damadı Osman Bey’e devlet idaresi ile ilgili tavsiyelerde bulunmaktadır. Şeyh Edebali’nin nasihatlerinde askeri, siyasi ve ekonomi konuları yerine insan unsuru üzerinde durduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ne olabilir? “İnsanı yaşatmak” ifadesi ile neyi anlatmak istemiştir? Tartışınız.

Cevap: Devleti yöneten insanlardır. Devletin var olması halkın var olmasına bağlıdır. Bir halk olmalı ki devlet olsun. Bu nedenle insanı yaşat ki ifadesinden insanlara iyi davranmak ve yönetici olarak sorumluluklarını yapmak insanların ihtiyaçlarını, sorunlarını çözme yolunda adımlar atması, adil olması gibi temel konuları ele alması anlatılmaktadır.

Sayfa 54 Cevapları

Eski Türklerde “yiğit, cesur” insanlara “alp” denilirdi. Anadolu’ya gelince bu insanlara “alp-eren” denilmesinin sebebi ne olabilir? Tartışınız.

Cevap:

Eski Türklerde “alp” yiğit, cesur insanlara verilen bir unvandı. Anadolu’ya gelince bu insanlara “alp-eren” denilmesinin sebebi, onların hem savaşçı hem de derviş yönlerinin olması olabilir. Alp-eren, hem alp hem de eren anlamlarını taşıyan bir bileşik kelimedir. Eren, derviş veya mücahit anlamına gelir. Alp-erenler, Türk kültüründe hem kahramanlık hem de maneviyat örnekleri olarak görülürler. Dede Korkut’taki Alp Eren, eski Türk alpları ile ilişkili bir kişidir. Alp-eren, aynı zamanda bir isim olarak da kullanılır. Alperen ismi, cesur, güçlü ve kahramanlık duygusu yüksek olan çocuklara verilir.

Sayfa 56 Cevapları

Aşağıdaki görselleri dikkatle inceleyiniz. Görsellerde yer alan yapı ve araçların yapılış amacı nedir? Tartışınız.

image

Cevap: İstanbul’un fethi için yapılan hazırlıklardır.

Aşağıda İstanbul’un fethinin Türk ve dünya tarihi açısından sonuçları verilmiştir. Hangisinin Türk, hangisinin dünya tarihi açısından önemli olduğunu örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap:

image

Sayfa 57 Cevapları

Yukarıdaki iki örnek olayı dikkate alarak Osmanlı Devleti’nin istimâlet politikasının ilk aşamasında nasıl bir yol izlediğini aşağıya yazınız.

Cevap: Fethettikleri yerlerdeki gayrimüslimlere iyi ve adil davranmışlar, onlara inanç hürriyeti sağlamışlar, ticaret yapma imkanı sağlamışlar.

Sayfa 58 Cevapları

Yavuz Sultan Selim’in kendisini Hâdimü’l Harameyn olarak nitelendirilmesini Osmanlı devlet adamlarının yönetim anlayışı açısından değerlendiriniz.

Cevap:

Yavuz Sultan Selim’in kendisini “Hâdimü’l Harameyn” olarak nitelendirmesi, Osmanlı devlet adamlarının yönetim anlayışı açısından önemli bir noktayı işaret eder. Devamı..

Sayfa 59 Cevapları

Osmanlı Devleti bir yerin fethinden hemen sonra şehre “kadı” atardı. Yeni fethedilen toprakların sorumluluğunun kadıya verilmesinin sebebi ne olabilir? Tartışınız.

Cevap:

Osmanlı Devleti, fethedilen bölgelerde hukuki ve idari işlerin yürütülmesi için kadıları görevlendirirdi. Bu uygulamanın arkasındaki sebepler çeşitli faktörlere dayanır: Devamı..

Sayfa 62 Cevapları

Bu konuda öğrendiklerinizden faydalanıp aşağıdaki kavramları en az bir kez kullanarak kısa bir metin yazınız.

Cevap: Osmanlı Devleti istimalet politikası ile Müslüman olmayan halkın da takdirini kazanmıştır.Osmanlı Devleti adil yönetimi,millet sistemi ile uzun yıllar ayakta durabilmiştir.Bunun yanında fetih siyaseti gaza ve cihata dayanmakta idi.

Sayfa 63 Cevapları

Aşağıda bazı özellikleri ile yaptığı faaliyetler verilen kişi veya kavramları boşluklara yazınız.

Cevap:

image

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...