onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
200 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sayfa 84 Cevapları

Yaşadığınız çevredeki tarihi eserler size göre hangi amaçlarla yapılmış olabilir? Söyleyiniz.

Cevap: İbadet, sanatsal, devlet yönetimi, eğitim ihtiyaçları gidermek için.

Aşağıda Osmanlı Devleti’ne ait mimari eserler verilmiştir. Fotoğrafların altına örnekte olduğu gibi eserlerin adını ve kullanılış amacını yazınız.

Cevap:

image

Sayfa 85 Cevapları

Osmanlı Dönemi’ndeki ve günümüzdeki aile ve mahalle yapısındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir? Tartışınız.

Cevap:

Osmanlı Dönemi’nde mahalle kavramı toplumsal birliğin temsili olarak kabul ediliyordu. Bu nedenle mahalle ve aile birliğine çok önem veriliyordu. Her mahallede dayanışma ve yardımlaşma her zaman ön plandaydı ve insanlar birbirleriyle çok iyi ilişkiler içindeydi. Özellikle düğün, cenaze gibi törenlerde bu yardımlaşma ve dayanışma daha da belirginleşir, adeta bir imece usulüyle hareket edilirdi. Maddi durumu zayıf olan ailelerin bu merasimlerdeki masrafları da tüm mahalle tarafından karşılanarak mükemmel bir komşuluk örneği sergilenirdi.

Günümüzle kıyaslandığında, Osmanlı Dönemi’ndeki aile ve mahalle yapısıyla bazı benzerlikler ve farklılıklar göze çarpar:

Benzerlikler:

  1. Mahalle Yapısı ve Aile Birliği Devam Ediyor: Hala mahalle yapısı ve aile yapısı devam etmektedir. Özellikle kırsal kesimlerde dayanışma ve yardımlaşmalar ağırlıklı olarak sürmektedir.
  2. Geleneksel Merasimler: Düğün, cenaze gibi merasimler ufak tefek değişikliklere uğrasa da hala devam etmektedir.

Farklılıklar:

  1. Büyükşehirlerde Dayanışma Azalmıştır: Özellikle büyükşehirlerde dayanışma azalmıştır. Mahallelerin nüfusu arttığı için insanlar birbirlerini pek tanımazlar.
  2. Komşuluk İlişkileri Zayıfladı: Siteler, apartmanlar ve yüksek gökdelenlerde yapılan evler sayesinde komşuluk yok denecek kadar azdır. Aynı binada 60 aile oturuyor ama ne yazık ki kimse kimseyi tanımıyor.
  3. Yaşlı İzolasyonu: Yaşlı kişiler toplumdan soyutlanmış ve yalnızlığa itilmiştir. Hatta birçok yaşlı kişi evlatları tarafından terk edilmekte veya huzurevlerine bırakılmaktadır.

Bu farklılıklar, günümüzdeki aile ve mahalle yapısının parçalanmaya başladığını göstermektedir. Yardıma muhtaç kişilere yapılan yardımlar artık bireysel yardımlar azalmış ve çeşitli yardım kuruluşları ve devlet kurumları tarafından yapılmaya başlanmıştır.

Sayfa 86 Cevapları

Çevrenizdeki belediyeler veya dernekler tarafından hayvanları korumak için yapılan çalışmalar var mı? Örnekler veriniz.

Cevap: Belediyeler hayvan barınakları yapmışlar. Ayrıca kediler ve sokak köpekleri için belli yerlere yemek bırakılmaktadır. Kuş yemleri verilmektedir.

Sayfa 91 Cevapları

Aşağıdaki Osmanlı Devleti’nin armasını inceleyiniz. Armada kullanılan simgelerin anlamlarını araştırarak yazınız.

Cevap:

imageAşağıdaki Osmanlı Dönemi’nde kullanılan eşyaların görsellerini inceleyiniz. Günümüzde kullanılan eşyalarla karşılaştırınız.

Kapı kolu, oturma odası ve sofra.

Cevap: Günümüzde de benzerlikler devam etmektedir. Örneğin yer sofrası Anadolu’da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Oturma odası düzeni aynı ama sadece kullanılan koltuklar değişik. Kapı kolları ise günümüzde daha modern bir şekilde yapılmaktadır.

Sayfa 92 Cevapları

Aşağıdaki tabloda Osmanlı kültür, sanat ve estetiğine ait görselleri inceleyiniz. Soruların cevaplarını boş yerlere yazınız.

Cevap:

image

Sayfa 93 Cevapları

Zihin haritasındaki boşlukları uygun ifadelerle dolduralım.

Cevap:

image

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...