onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
189 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde
tarafından düzenlendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sayfa 104 Cevapları

Ülkemizin nüfusunun bilinmesinin sizce önemi nedir? Söyleyiniz.

Cevap:

Ülkemizdeki nüfusun özellikleri, birçok açıdan önemlidir ve ülkenin gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi verir. İşte nüfusun önemine dair bazı noktalar:

  1. Kalkınma Planları ve Uygulamaları: Nüfusun özelliklerini bilmek, kalkınma planlarının hazırlanmasına ve uygulanmasına yardımcı olur. Örneğin, genç nüfusun artması, üretim ve ekonomik canlılığı destekler.

  2. Seçmen Sayısının Belirlenmesi: Nüfusun bilinmesi, seçimlerde seçmen sayısının doğru şekilde hesaplanmasına katkı sağlar.

  3. Askeri Güç İhtiyaçlarının Belirlenmesi: Nüfusun yaş dağılımı, askeri güç ihtiyaçlarını anlamamıza yardımcı olur. Genç nüfus, askeri potansiyeli artırabilir.

  4. Vergilendirme ve Ekonomik Planlama: Nüfusun özellikleri, vergi gelirlerinin tahmin edilmesi ve ekonomik politikaların oluşturulması için temel oluşturur.

Nüfusun yaş gruplarına, cinsiyete ve diğer özelliklere göre dağılımı, planlı bir ekonomi için önemlidir. Bu bilgiler, politika yapıcılar ve araştırmacılar için kritik verilerdir.

Sayfa 105 Cevapları

Yaşadığınız kent ile ilgili istenen bilgileri aşağıdaki boşluklara yazınız.

Cevap:

image

Sayfa 107 Cevapları

Yukarıdaki tabloya göre boşlukları doldurunuz.

Cevap:

Ülkemizin nüfus yoğunluğu yıllara göre sürekli --ARTMAKTADIR--.

--İSTANBUL-- verilen iller içinde en fazla nüfus yoğunluğuna sahip ilimizdir.

Nüfus yoğunluğu en az ilimiz --VAN--.

Sayfa 108 Cevapları

Yukarıda verilen grafiğe göre tablodaki bilgilerin doğru olanlarını işaretleyiniz.

Cevap:

image

Sayfa 109 Cevapları

Yukarıda verilen ülkelerin gelişmişliğini gösteren nüfus piramitleri ile ülkemizin 1935-1980-2017 nüfus piramitlerini karşılaştırarak ülkemizin gelişmişlik düzeyini değerlendiriniz.

Cevap: Ülkemiz gelişmişlik düzeyi 1935 ve 1980 yıllarına göre daha üst düzeydedir. İnsanların yaşlılıkları daha fazla uzamaktadır. Çocuk ölümlerinde azalma yaşlı nüfusta artış görülmektedir.

Sayfa 110 Cevapları

Yukarıdaki 1927-1980-2017 yılları nüfus sayımlarına göre Türkiye’de çalışan nüfusun iş kollarına dağılım grafiğini inceleyerek aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap:

D) 1927 yılında tarım sektöründe çalışan nüfus %90’a yaklaşmıştır.

(Y ) 1980 yılına gelindiğinde sektörlerde eşit bir dağılım vardır.

D) 2017 yılında hizmet sektöründe çalışan nüfus, diğer iki alanda çalışan nüfusun toplamından fazladır.

D) Grafik verilerine göre ülkemiz gelişmekte olan bir ülkedir.

Sayfa 111 Cevapları

Grafikten faydalanarak boşluklara uygun ifadeleri yazınız.

Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında kırsal nüfus oranı %76, kentsel nüfus % 24 civarındaydı. Bu oran 1950 yılına kadar çok fazla değişmemiştir. --1990-- yıllarından itibaren kent nüfusu, kır nüfusunu geçmiştir. Günümüze geldikçe --KIRSAL-- nüfusu azalma gösterirken --KENTSEL-- nüfusu artış göstermektedir. Bugün Cumhuriyet’in ilk yıllarından çok farklı bir durum vardır. Kır nüfusumuz % --25--, kent nüfusumuz % --75-- civarındadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...