onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
83 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Ülkemizde en büyük çaplı teleskoba sahip ulusal ve uluslararası araştırma projesinin yürütüleceği bir gözlemevi kurulmaktadır. Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi’nin (DAG) bir ürünü olan bu gözlemevi, Erzurum’un Karakaya Tepeleri zirvesinde (3170 m) inşa edilmektedir. 2020 yılında faaliyete girecek olan bu projeyle, yıllardır çalışılan optik teleskopların dışında kızılötesi teleskopla da çalışılmaya başlanacaktır. Ayrıca bu gözlemevi sayesinde bilim insanları çok daha güncel ve sıcak konularını uluslararası gözlemevleriyle birlikte çalışabilecektir.
Bu gözlemevinin Karakaya Tepeleri zirvesine kurulmasının nedeni ne olabilir? Gözlemevi kurulma yerinin seçiminde nelere dikkat edilir?
CevapPalandöken Dağı (3175 m rakımlı) ve çevresindeki Karakaya Tepeleri’nin (3170 m rakımlı) astronomik açıdan büyük bir potansiyele sahip olduğu ve Dünya’nın sayılı zirvelerinden birisi olduğu anlaşılmıştır.
Teleskopların gök biliminin gelişimindeki önemi nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
 
Cevap:Teleskop genellikle gökcisimlerinin incelenmesinde oldukça etkilidir.
Teleskop uzaktaki gökcisimlerini kat kat yakınlaştırarak gökcisimlerinin daha rahat incelenmesini sağlar. Teleskop icat edilmemiş olsaydı bilim bu derece gelişemez ve astronomi alanında çalışmalar yapılamazdı. Teleskop, sahip olduğu özel mercekler sayesinde uzaktaki gökcisimlerini daha da yakınlaştırır ve incelenmesini kolaylaştırır.
Gökbilimi çalışmalarının yapıldığı Rasathanelerde oldukça gelişmiş teleskoplar kullanılmaktadır.
Rasathanelere Gözlemevi de denebilir.
Gözlemevleri;
-Teleskoplar kullanılır.
-Şehirden uzak alanlara kurulurlar çünkü şehirde şehrin ışıkları sebebiyle gökyüzü rahat izlenemez.
-Gözlemevleri bilim alanlarıdır.
-Evrenin bilinmezlikleri kişiler üzerinde merak uyandırır, bu nedenle gözlemevleri gökyüzünü izlemek, gök cisimlerinin hareket ve etkilerini anlamak adına kurulmuştur.
-Gelişmeye açıktır.
-Bilime açıktır.
-Astronomlar gözlemevlerinde çalışmalarını sürdürür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...