onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
115 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Anadolu’ya yapılan ilk Türk akınları şunlardır:

  • İskit (Saka) Akınları: Anadolu’ya ilk Türk akınları İskitler tarafından yapıldı (M.Ö. 650). İskitler, Karadeniz’in kuzeyinden Kafkaslar üzerinden Anadolu’ya girdiler ve Bizans topraklarını yağmaladılar.
  • Bulgar ve Vanand Akınları: İtil Nehri civarındaki topraklarından kalkıp Azerbaycan’a, oradan da Kars ve Pasin ovalarına gelmişlerdir. (M.Ö. 149-127)
  • Hun Akınları: Karadeniz’in kuzeyine hâkim olan Batı Hunları (Avrupa Hunları), Kafkasları aşarak Anadolu’ya yönelmişlerdir. Kursık ve Basık adındaki iki başbuğun komutasındaki Hun atlıları Erzurum, Malatya ve Çukurova’ya kadar akınlarda bulundular. (M.S. 395-398)
  • Sabar (Sabir, Sibir) Akınları: Komşuları Sâsâniler ile ittifak kuran Sabarlar, hükümdarları Balak öncülüğünde Doğu Anadolu’ya girdiler. İleri harekâtlarına devam ederek Kayseri, Konya ve Ankara’ya akınlar düzenleyip pek çok ganimet ele geçirdiler (M.S. 515–516).
  • İlk Müslüman-Türk Komutanların Akınları: Abbasilerin hizmetine giren ilk Müslüman Türk komutanların Bizans’la mücadelesi, Anadolu’ya yapılan akınların diğer bir devresini oluşturur. Özellikle Abbasiler zamanında Bizans üzerine yapılan gazalarda Türk komutanları önemli rol oynamışlardır. Tarsus- Malatya- Erzurum hattı boyunca gerçekleşen mücadelede Sugur ve Avasım adı verilen uç (sınır) bölgelerine yerleştirilen Türkler, Batı Anadolu’ya kadar uzanan akınlara katılmışlardır. (M.S. 8.-9.yüzyıllar)

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...