onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Tarihin özelliklerini genel olarak şu şekilde sayabiliriz:

  • Tarih, geçmişte yaşanmış insan faaliyetlerini inceler. Tarih, insan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, kültürlerini ve topluluklar arası ilişkileri; yer ve zaman göstererek, yanlış ve uydurma bilgiler içermeyen yazılı belgelere ve kaynaklara dayandırarak ve neden-sonuç ilişkisine uygun olarak tamamen tarafsız bir şekilde inceleyen bilim dalıdır.
  • Tarih, deney ve gözlem yapılamayan bir bilimdir. Tarihi olaylar tekrarlanamaz ve yaşandıkları dönemin koşulları göz önünde bulundurularak incelenmelidir. Tarihçiler, geçmişi anlamak için belge ve kaynakları kullanarak tarihsel empati yaparlar.
  • Tarih, yer ve zaman belirtilmesi gereken bir bilimdir. Tarihi olayların meydana geldiği yer ve zaman bellidir. Dolayısıyla bir olayın yer ve zamanı bilinmiyorsa bu olayın tarihsel bir karşılığı ya da değeri yoktur. Bu nedenle yer ve zamanı belli olmayan olaylar hikaye veya efsane olarak kabul edilir.
  • Tarih, belge ve kaynaklara dayanan bir bilimdir. Tarihi olaylar her zaman kanıt ve ispatlara dayalı olarak, belgeler ve kaynaklara dayanarak incelenmek zorundadır. Belgeler ve kaynaklar tarihin temel malzemeleridir. Belgeler yazılı olabileceği gibi resim, harita, fotoğraf gibi görsel malzemeler de olabilir. Kaynaklar ise belgelerden yararlanarak tarihçilerin oluşturduğu kitaplar, makaleler, ansiklopediler gibi çalışmalardır.
  • Tarih, neden-sonuç ilişkisi kurulan bir bilimdir. Tarihi olaylar arasında süreklilik vardır. Bir olayın sonucu başka bir olayın nedeni olabilir. Tarihçiler, olayların nedenlerini, sonuçlarını ve etkilerini araştırarak tarihi yorumlarlar.
  • Tarih, kesinlik içermeyen bir bilimdir. Tarihi bilgiler zamanla değişebilir veya güncellenebilir. Yeni belge veya kaynakların bulunması, farklı bakış açıları veya yorumların ortaya çıkması tarihi bilgileri etkileyebilir.
  • Tarih, geleceğe ışık tutan bir bilimdir. Tarih, geçmişte yaşanmış olaylardan ders çıkarılmasını sağlar. Geleceğe dönük kararlar alırken veya planlar yaparken tarihten yararlanılır. Tarih aynı zamanda ulusal kimlik ve kültürün oluşmasına katkı sağlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...