onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
71 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Astronomi, gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronomi, yıldızlar, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, gökadalar ve kozmik ışınım gibi Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

Astronomi, tarihin en eski bilimlerinden biridir. İnsanlar, gökyüzünün değişen görünüşü, mevsimlerin oluşumu, güneş ve ay tutulmaları gibi gök olaylarına hep merak duymuşlardır. Antik çağlarda, gözlemler çıplak gözle yapılırken, matematik ve geometri kullanılarak gök cisimlerinin hareketleri hakkında teoriler geliştirilmiştir. Yunanlı astronom Kopernik, Dünya’nın Güneş çevresinde döndüğünü ileri sürerek heliosentrik sistemi ortaya atmıştır. Kepler, gezegenlerin eliptik yörüngelerde hareket ettiklerini bulmuştur. Newton, evrensel çekim kanunu ile gök mekaniğinin temelini atmıştır. Galileo ise ilk olarak teleskopu gözlem aleti olarak kullanmıştır.

Astronomi günümüzde çok gelişmiş bir bilim dalıdır. Çeşitli dalga boylarında ışık toplayan teleskoplar, uzay araçları, uydular ve sondalar sayesinde uzayın derinliklerine bakabilmekteyiz. Spektroskoplar ile gök cisimlerinin bileşimlerini ve sıcaklıklarını ölçebilmekteyiz. Radyo teleskoplar ile kozmik radyo dalgalarını alabilmekteyiz. Bilgisayarlar ile karmaşık hesaplamalar yapabilmekteyiz. 

Astronomi biliminin alt dalları arasında şunlar sayılabilir:

  • Gök mekaniği: Gök cisimlerinin hareketlerini matematiksel olarak açıklayan dal.
  • Astrofizik: Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceleyen dal.
  • Astrobiyoloji: Uzayda yaşamın olasılığını araştıran dal.
  • Astrojeoloji: Gök cisimlerinin jeolojik yapısını inceleyen dal.
  • Astrometri: Gök cisimlerinin konumlarını ve uzaklıklarını ölçen dal.
  • Kozmoloji: Evrenin kökenini, yapısını ve geleceğini inceleyen dal.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...