onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
149 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Yüz ölçümleri daha çok mevsimsel olarak değişen göller, genellikle kurak veya yarı kurak iklim bölgelerinde, bitki örtüsünün cılız olduğu alanlarda bulunan tuzluacı veya sodalı göllerdir. Bu göllerin yüz ölçümleri, yağış miktarı, buharlaşma oranı, yeraltı suları ve akarsu girişleri gibi faktörlere bağlı olarak yıl içinde değişebilir. Bu göllerin derinlikleri de genellikle azdır. Bu nedenle su seviyeleri kolaylıkla yükselip alçalabilir.

Türkiye’de yüz ölçümleri daha çok mevsimsel olarak değişen göllerden bazıları şunlardır:

  • Acıgöl: Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde bulunan bir sodalı göldür. Gölün yüz ölçümü 150 km² ile 200 km² arasında değişir. Gölün derinliği ise ortalama 1,5 metredir. Gölün su seviyesi, yağış miktarına ve yeraltı sularına bağlı olarak yıl içinde değişir. Gölde soda üretimi yapılır.
  • Tuz Gölü: Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırları içinde bulunan bir tuzlu göldür. Gölün yüz ölçümü 1500 km² ile 2500 km² arasında değişir. Gölün derinliği ise ortalama 0,5 metredir. Gölün su seviyesi, yağış miktarına ve buharlaşma oranına bağlı olarak yıl içinde değişir. Gölde tuz üretimi yapılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...