onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
108 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Ria kıyı tipi, akarsu vadilerinin deniz seviyesinin yükselmesi veya kara seviyesinin alçalması sonucu sular altında kalmasıyla oluşan kıyı şeklidir. Ria kıyılarında girintili çıkıntılı, boğaz ve haliç gibi yeryüzü şekilleri görülür.

Türkiye’de ria kıyı tipine Ege ve Marmara bölgelerinde daha çok rastlanır. Bu bölgelerde platolar arasındaki derin vadilerin deniz altında kalmasıyla ria kıyıları oluşmuştur. Ria kıyı tipine örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Çanakkale Boğazı: Çanakkale Boğazı, Anadolu Yarımadası ile Trakya Yarımadası arasında yer alan, Marmara Denizi ile Ege Denizi’ni birleştiren bir ria kıyısıdır. Boğazın uzunluğu 65 kilometre, en geniş yeri 7 kilometre, en dar yeri ise 1.2 kilometredir.
  • İstanbul Boğazı: İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birleştiren, Avrupa ile Asya kıtalarını ayıran bir ria kıyısıdır. Boğazın uzunluğu 32 kilometre, en geniş yeri 3.7 kilometre, en dar yeri ise 698 metredir.
  • Haliç: Haliç, İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan, İstanbul Boğazı’na açılan bir ria kıyısıdır. Haliç’in uzunluğu 7.5 kilometre, en geniş yeri 750 metre, en dar yeri ise 36 metredir.
  • Güneybatı Anadolu Kıyıları: Güneybatı Anadolu Kıyıları, Ege Bölgesi’nde yer alan, Muğla ve Aydın illerini kapsayan bir ria kıyısıdır. Bu kıyılarda çok sayıda koy, liman ve ada bulunur. Örneğin, Gökova Körfezi, Bodrum Körfezi, Güllük Körfezi, Kuşadası Körfezi ve Didim Körfezi bu kıyılara örnektir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...