onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
80 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Karstik şekiller, suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Karstik şekillerin oluşumunda kayaçların yapıları, iklim, zaman, eğim ve tektonik hareketler etkili olmaktadır.

Türkiye’de karstik şekillerin en yaygın olarak görüldüğü bölge Akdeniz Bölgesi’dir. Bu bölgede kalker üzerinde oluşmuş karstik şekiller Torosların büyük bir bölümünü kaplamaktadır. Bu şekiller arasında lapyalar, dolinler, uvalalar, polyeler, obruklar, mağaralar ve travertenler sayılabilir.

Türkiye’de karstik şekillerin görüldüğü diğer bölgeler ise Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesi’dir. Bu bölgelerde de kalker üzerinde oluşmuş karstik şekillere rastlanmaktadır.

Türkiye’de jips üzerinde oluşmuş karstik şekillere ise daha çok Sivas, Çankırı ve Erzincan çevrelerinde rastlanmaktadır. Jips kolay eridiği için üzerinde oluşan şekiller genellikle kalıcı değildir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...