onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
93 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Delta, akarsuların denize döküldüğü yerlerde taşıdıkları alüvyonların birikmesiyle oluşan üçgen şekilli ovalardır. 

Delta oluşması için şu koşullar gerekir:

  • Döküldüğü denizin sığ olması gerekir. Çünkü derin denizlerde alüvyonlar deniz tabanına ulaşır ve birikmez.
  • Kıyı akıntısının olmaması gerekir. Çünkü kıyı akıntısı alüvyonları dağıtır ve delta şeklini bozar.
  • Gel-git olayının kuvvetli olmaması gerekir. Çünkü gel-git olayı alüvyonların karışmasına ve delta şeklinin değişmesine neden olur.
  • Akarsu bol miktarda alüvyon taşımalıdır. Çünkü alüvyonlar delta ovasının temelini oluşturur ve verimli topraklar sağlar.
  • Toprakların verimli olması gerekir. Çünkü verimli topraklar delta ovasında tarım faaliyetlerinin yapılmasına olanak tanır.
  • Şelf alanı ismi verilen kıta sahanlığının da geniş olması istenen bir özelliktir. Çünkü kıta sahanlığı geniş olduğunda delta daha kolay yayılır ve büyür.

Delta oluşumu, yeryüzünün şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Delta ovaları, hem doğal güzellikleri hem de ekonomik değerleri ile dikkat çeker. Türkiye’de de pek çok delta ovası bulunmaktadır. Örneğin, Sakarya, Meriç, Gediz, Bakırçay, Göksu ve Seyhan-Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu delta ovaları ülkemizin zenginliklerindendir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...