onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
77 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Buz dağlarının suyun üzerinde yüzmesi, suyun yoğunluğu ve yüzey gerilimi gibi iki özelliği ile açıklanabilir. Suyun yoğunluğu, suyun birim hacminin kütlesidir. Suyun yoğunluğu, sıcaklığa bağlı olarak değişir. Suyun donma noktası olan 0°C’de yoğunluğu en yüksek değer olan 1 g/cm³’dür. Ancak, su donduğunda yoğunluğu azalır ve 0,92 g/cm³ olur. Bu nedenle, buz, sıvı sudan daha hafiftir ve suyun üzerinde kalır. Buz dağları, suyun donma noktasının altında olduğu için, sıvı suyun yoğunluğundan daha düşük bir yoğunluğa sahiptir.

Suyun yüzey gerilimi ise, sıvı yüzeyindeki moleküllerin birbirine olan çekme kuvvetidir. Bu kuvvet, yüzeydeki moleküllerin diğer moleküllerin içine doğru eşit olarak çekilmesine neden olur ve bu da sıvının yüzeyini düz ve gerilimli hale getirir. Su, diğer sıvılardan daha yüksek yüzey gerilimine sahiptir. Suyun yüzey gerilimi sayesinde, buz dağlarının suyun dışında kalan bir kısmı olabilir. Yüzey gerilimi, buz dağlarının su yüzeyinde hareket etmesine izin verir ve bu da buz dağlarının suyun üzerinde yüzmesini sağlar.

Sonuç olarak, buz dağlarının suyun üzerinde yüzmesi, suyun yoğunluğu ve yüzey gerilimi gibi iki özelliği ile açıklanabilir. Bu özellikler, buz dağlarının sıvı sudan daha hafif olmasına ve suyun yüzeyinde kalmasına neden olur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...