onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
94 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Ahmet Yesevi, 1093 ile 1166 yılları arasında yaşamış Türk mutasavvıfı ve şairidir. Yesevilik adı verilen tasavvuf fırkasının kurucusudur. En değerli eseri Divan-ı Hikmet’tir. 

Ahmet Yesevi’nin İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında etkileri şunlar olabilir:

  • Ahmet Yesevi, Türkçe olarak kaleme aldığı Divan-ı Hikmet ile Türk dilinin ve edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Divan-ı Hikmet, Türk Tasavvuf tarihinin ilk eseridir. Bu eserde Ahmet Yesevi, İslam’ın temel inanç ve ibadetlerini, güzel ahlak ve erdemleri, Hz. Muhammed’in (sav) hayatını ve kerametlerini anlatmıştır.
  • Ahmet Yesevi, Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar geniş bir coğrafyada İslam’ın yayılmasına öncülük etmiştir. Yesevilik tarikatı, Türkler arasında İslam’ın kabulünü kolaylaştırmış ve Türk-İslam sentezinin oluşmasına vesile olmuştur. Ahmet Yesevi’nin müritleri ve halifeleri de onun yolunu takip ederek çeşitli bölgelerde irşad faaliyetleri yürütmüşlerdir.
  • Ahmet Yesevi, İslam dünyası ile Türk dünyası arasında bir köprü vazifesi görmüştür. Oğuz Kağan efsanesinden aldığı ilhamla Türk cihan hakimiyeti ideolojisini İslam’ın evrensel mesajıyla birleştirmiş ve Türklerin İslam medeniyetine katılımını sağlamıştır. Ayrıca İslam âlimleri ve mutasavvıflarıyla yakın ilişki kurarak onlardan feyiz almış ve onlara feyiz vermiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...