onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
66 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • İlk Çağ’ın tüccar toplulukları Asurlular, Fenikeliler, Lidyalılar, Soğdlar ve İbraniler (Yahudiler) dir.
  • İlk Çağ’ın tüccar toplulukları şunlardır:
    • Asurlular: Mezopotamya’da yaşamışlardır. Ticareti devletin himayesi altına alarak ticaretin devamını ve korunmasını sağlayan ilk toplumdur. Anadolu’da alışveriş merkezleri kurmuşlar ve Karum-Wabartum denilen pazar yerleri aracılığıyla yoğun bir ticari faaliyet yürütmüşlerdir. Anadolu insanına yazıyı öğretmişlerdir.
    • Fenikeliler: Doğu Akdeniz sahil şeridinde yaşamışlardır. Yaşadıkları bölgenin tarım ve hayvancılığa elverişli olmaması sebebiyle ticarete yönelmişler, Akdeniz havzasının genelinde koloniler kurmuşlardır. Doğu uygarlıkları ile batı uygarlıkları arasında köprü vazifesi görmüşlerdir. Alfabeyi icat etmişlerdir.
    • Lidyalılar: Gediz ve Küçük Menderes vadilerinde yaşamışlardır. İcat ettikleri para ile dünya ticaretinde atılıma sebep olmuşlardır. Ticaretin yanında madencilik, tarım ve hayvancılık ile uğraşmışlardır.
    • Soğdlar: Orta Asya’da yaşamışlardır. Akhunlar ve Kök Türkler hakimiyetinde bulunan Soğd bölgesi özellikle Kök Türk zamanında Orta Asya’nın ekonomik, siyasi ve kültürel merkezi olmuştur. Soğdlu tüccarlar İslam öncesi ve sonrası dönemlerde İpek Yolu üzerinde etkin rol oynamışlardır.
    • İbraniler (Yahudiler): Yakın Doğu’da yaşamışlardır. Tevrat’a göre Hz. İbrahim’in soyundan gelirler. Mısır’dan çıkarak Filistin’e yerleşmişlerdir. Dini inançlarına göre tek tanrıya inanmışlar ve Yahudilik dinini kurmuşlardır. Tarih boyunca birçok zulüm ve sürgün görmüşlerdir. Ticarete yatkın bir toplum olarak bilinirler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...