onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
99 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından düzenlendi

Sümerler’in yazıyı icat etmesi insanlık tarihinde şu değişikliklere neden olmuştur:

  • İnsanoğlu birikimlerini nesilden nesile sağlıklı bir şekilde aktarma fırsatı bulmuştur.
  • Yazı; bilgi, beceri ve tecrübelerin tekrar edilmesinin önüne geçerek eski birikimlerin üzerine yenilerinin eklenmesini sağlamıştır.
  • Her toplum, yazıyı devraldığı toplumun dilinden ve kültüründen etkilenmiştir. Böylece toplumlar arası yazı geçişiyle birlikte dil etkileşimi de görülmüştür.
  • Hakim güçlerin dillerini bulundukları bölgelerde kabul ettirmeleri ile medeniyet çevreleri oluşmuştur.
  • Dini, ticari ve ebedi belgeler kayıt altına alınmıştır. Haberleşmek kolaylaşmıştır. Verileri hatırlamak ve işlemek kolaylaşmıştır. Kanunlar yazılı hale gelmiştir. Herkes kanunları öğrenmiş ve uygulamıştır. İnsanlar gelecek nesillere bilgi, beceri ve kültürünü aktarabilmiştir. Bu insanlığın gelişimini hızlandırmıştır. Anlaşma yapmak kolay hale gelmiştir. Matematik işlemleri, hesap yapma kolay hale gelmiştir. Bir mülkiyet sahibini yazı ile belirlenebilmiştir. Haklar kayıt altına alınabilmiştir. Eğitim verebilme imkanları artmıştır. Edebiyat gelişmiştir. Yaşanılan önemli olaylar kayıt altına alınmıştır. Bilimsel gelişmeler artmıştır. Teknoloji gelişmiştir. Bilgiyi çeşitli şekillerde saklamak, iletmek mümkün olmuştur. Kültürler arası alışveriş artmıştır. Bilgi kolaylıkla yayılmıştır. İnsanlık medeniyeti günümüzdeki konumuna bu sayede ulaşmıştır.

Sümerler’in yazıyı icat etmesi insanlık tarihinde çığır açmıştır. Bu değişiklikler günümüz insanlık medeniyetinin bu hale gelmesini sağlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...