onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
91 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Elektriksel alan, elektriksel yükü veya manyetik alanı çevreleyen uzayın bir özelliği olup, içerisinde bulunan yüklü nesnelere elektriksel güç aracılığı ile etki eder. Elektriksel alan, birim elektrik yüküne etki eden elektriksel kuvvet olarak da tanımlanabilir. Elektriksel alanın büyüklüğü ve yönü, o noktada bulunan pozitif bir test yükünün hissedeceği kuvvetle belirlenir. Elektriksel alanın birimi SI birim sisteminde N/C (Newton/Coulomb) veya V/m (Volt/metre) dir.

Elektriksel alanın kaynağı, elektrik yükleridir. Herhangi bir elektrik yüküne sahip nesne – bir atom altı parçacık veya büyük bir obje – etrafındaki uzayda elektriksel alan oluşturur. Elektrik yükleri arasında çekme veya itme kuvvetleri oluşur. Bu kuvvetler Coulomb Kanunu ile açıklanır. Elektriksel alanın yönü pozitif yüklü parçacığın hissedeceği kuvvetin yönüyle aynı, negatif yüklü parçacığın hissedeceği kuvvetin yönünün zıddıdır. Aynı yükler birbirini iterken, zıt yükler birbirini çeker.

Elektriksel alan, zamana göre değişebilir. Zamana göre değişen bir elektriksel alan, yerel manyetik alana sebep olur. Bu, elektrik ve manyetik alanların birbirinden bağımsız olmadığını gösterir; bir gözlemcinin yalnızca elektriksel alan olarak gözlemlediğini başka bir referansa göre başka bir gözlemci bir elektrik ve manyetik alan karışımı olarak gözlemleyebilir. Bu nedenle elektrik ve manyetik alanlardan ayrı ayrı bahsetmek yerine bu ikisi “elektromanyetizma” ya da “elektromanyetik alan” olarak, birlikte incelenir. Kuantum mekaniğinde elektromanyetik alandaki değişmeler foton olarak adlandırılır ve fotonun enerjisi kuantize olmuştur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...