onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
28 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Beyin göçü, yetiştirilmesi için büyük kaynak gerektiren veya yetiştiği halde ilgisizlik ve olanaksızlık nedeniyle bilim insanı, hekim, mühendis gibi vasıflı insan gücünün daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesidirİyi eğitimli, üreten, düşünen, nitelikli çalışanların araştırma veya çalışma hedefiyle yurt dışına gitmesi durumudurBeyin göçü terimi ilk kez 1962 yılında Royal Society tarafından İngiltere’den ABD ve Kanada’ya göçü ifade etmek amacıyla kullanılmıştır. Beyin göçü çoğunlukla yoksul ülkelerden zengin ülkelere doğrudur. Güneyden-kuzeye göçe teknoloji ile ilgili öğrenci ve araştırmacılar, kuzeyden-güneye olan göçe daha çok sosyal bilimciler katılır. Beyin göçü hem kaynak ülke hem de hedef ülke için çeşitli sonuçlar doğurur. Kaynak ülke için beyin göçü nitelikli insan gücü kaybı, ekonomik ve sosyal kalkınmanın yavaşlaması, vergi gelirlerinin azalması, eğitim yatırımlarının boşa gitmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Hedef ülke için beyin göçü nitelikli insan gücü kazancı, ekonomik ve teknolojik gelişme, kültürel çeşitlilik gibi olumlu sonuçlar doğurabilir.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Beyin göçü, bilim ve tekniğin gelişmesine katkıda bulunabilecek vasıflı insan gücünün daha gelişmiş ülkelere çalışmak için yaptıkları göçe denir. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere beyin göçü gerçekleşir. Beyin göçü, ülkeler arasındaki gelişmişlik farklarının daha da artmasına neden olur.

Dünyada en çok beyin göçü veren ülkeler; Hindistan, Pakistan, Çin, Filipinler, Fas, Tunus, Cezayir, Nijerya ve Orta Asya Türki Cumhuriyetlerdir. En çok beyin göçü alan ülkeler; ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre, İsveç ve Norveç gibi gelişmiş ülkelerdir.

Beyin göçünün nedenleri;

  • İşsizlik,
  • Eğitime uygun iş bulunamaması,
  • Sosyal sorunlar,
  • Araştırma imkanlarının olmaması,
  • Yetersiz teknoloji,
  • Siyasal sorunlar,
  • Güvensizlik,
  • Kötü çalışma koşulları,
  • Yüksek bir yaşam standartına ulaşma isteğidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...