onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
41 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Abluka, bir ülkenin veya bölgenin dışarıyla olan bağlantısının zorla kesilmesi veya engellenmesi durumudur. Abluka genellikle savaş zamanında veya siyasi gerginliklerde uygulanan bir önlemdir. Abluka uygulayan taraf, abluka altındaki tarafın yardım, ikmal, ticaret veya diğer bağlantılarını keserek onu zor duruma sokmayı amaçlar.

Abluka uygulamak için genellikle deniz, kara veya hava yoluyla abluka altındaki bölgeye giriş ve çıkışı engelleyen tedbirler alınır. Ablukayı zorlayan veya ihlal eden araçlara müdahale edilir. Ablukaya uymayan araçlar batırılabilir, ele geçirilebilir veya geri çevrilebilir.

Abluka uygulamak uluslararası hukuk kurallarına uygun olmalıdır. Abluka ilan edilmeden önce tarafsız devletlere bildirilmeli ve her devlete eşit muamele edilmelidir. Abluka uygulayan taraf, abluka altındaki bölgedeki insani durumu da göz önünde bulundurmalı ve insani yardımın ulaşmasına izin vermelidir.

Abluka uygulamak modern savaşlarda etkili bir silah olarak kullanılmaktadır. Abluka uygulayan taraf, abluka altındaki tarafın ekonomik, siyasi ve sosyal olarak zayıflamasını sağlayabilir. Abluka altındaki taraf ise ablukayı kırmak için diplomatik veya askeri yollarla mücadele edebilir.

Ablukanın tarihte pek çok örneği vardır. Örneğin, 1962 yılında ABD’nin Küba’ya uyguladığı abluka, 1990 yılında BM’nin Irak’a uyguladığı abluka, 2007 yılında İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka bunlardan bazılarıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...