onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Müslüman bilginleri astronomiyle ilgilenmeye yönelten sebepler neler olabilir?

Cevap:

Müslüman bilginleri astronomiyle ilgilenmeye yönelten sebepler arasında şunlar sayılabilir:

  • Din ve bilim ilişkisi: İslam dini, insanlara akıllarını kullanmalarını, doğayı ve kâinatı araştırmalarını, Allah’ın ayetlerini anlamaya çalışmalarını teşvik eder. Kur’an-ı Kerim’de geçen göklerle ilgili ayetlerin anlamının araştırılması konusunda da astronomi bilmek oldukça önemliydi.
  • Kıble yönünün belirlenmesi: Müslümanların, dünyanın her yerinden kıbleyi bulabilmesi gerekliliği, gökyüzünün izlenmesini zorunlu kılmıştır. Bu da ancak güneş ve ayın konumunun izlenmesiyle mümkündü.
  • Namaz vakitlerinin hesaplanması: Müslümanların, namaz vakitlerini doğru bir şekilde belirleyebilmeleri için, güneşin doğuşu, batışı, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerinin astronomik olarak hesaplanması gerekmekteydi.
  • Takvim ve zamanın ölçülmesi: Müslümanların, hicri takvimi, bayram ve oruç gibi ibadetlerin zamanlarını, gezegenlerin hareketlerini, mevsimleri, iklimleri, coğrafi koordinatları, uzunluk, alan, hacim gibi büyüklükleri ölçebilmeleri için, astronomi bilgisine ihtiyaç duymuşlardır.
  • Merak ve keşif duygusu: Müslüman bilginler, Allah’ın yarattığı kâinatı, gök cisimlerini, göklerdeki olayları merak etmiş ve bunları anlamak için gözlem, deney, matematik gibi yöntemlerle çalışmalar yapmışlardır. Başka alemlerin var olup olmadığı, yıldızların ötesi, başka dünyaların ya da varlıkların olup olmadığı, ilahi bir gücün göklerdeki varlığı gibi sorular alimleri gök cisimlerine yönlendirmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...