onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
76 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sâhib Ataoğulları Beyliği veya Afyonkarahisar Beyliği, 1275-1341 arasında Afyonkarahisar ve çevresinde hüküm süren II. Dönem Anadolu Türk Beylikleri’ndendir. Anadolu Selçuklu Devleti veziri Sâhib Ata Fahreddin Ali’nin oğulları tarafından kurulan beylik, Anadolu Selçukluları’nın yıkılmasından sonra bağımsızlığını ilan etti.

Beyliğin kurucusu Taceddin Hüseyin’dir. Oğlu Nusreddin Hasan, 1277 yılında Germiyanoğulları Beyliği ile ittifak yaparak Karamanoğulları’na karşı savaştı. 1287 yılında öldü ve yerine oğlu Nusreddin Ahmed geçti. Nusreddin Ahmed, beyliği güçlendirdi ve genişletti. İlhanlılar’a karşı direndi ve Moğol istilasından kaçan Türkmenleri topraklarına yerleştirdi. Ayrıca kültürel ve sanatsal faaliyetlere önem verdi. Afyonkarahisar’da Ulu Cami ve İmaret Cami gibi eserler yaptırdı.

Beylik, 1341 yılında Germiyanoğulları Beyliği tarafından ortadan kaldırıldı. Germiyanoğulları Beyliği, Sâhib Ataoğulları’nın topraklarını kendi sınırları içine kattı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...