onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’da kurulan ilk Türk devletleri şunlardır:

  • Saltuklular (1072-1202): Erzurum merkezli olarak Ebul Kasım Saltuk tarafından kuruldu. Gürcü ve Rumlarla mücadele etti. Erzurum’daki Emir Saltuk Türbesi, Kale Cami, Tepsi Minare, Mama Hatun Türbesi gibi eserler bıraktı. Anadolu Selçuklu Sultanı Rükneddin Süleyman Şah tarafından yıkıldı.
  • Danişmentliler (1080-1178): Sivas merkezli olarak Danişment Ahmet Gazi tarafından kuruldu. İç Anadolu’ya hakim oldu. Gürcü, Bizans ve Haçlılarla savaştı. Yağıbasan Medresesi, Niksar ve Tokat Kervansarayı, Melik Gazi Kümbeti gibi eserler bıraktı. Anadolu Selçuklu Sultanı II.Kılıç Arslan tarafından yıkıldı.
  • Mengücekliler (1080-1228): Erzincan, Kemah ve Divriği çevresinde Mengücek Gazi tarafından kuruldu. Gürcü ve Rumlarla mücadele etti. Divriği Ulu Cami, Divriği Darüşşifası gibi eserler bıraktı. Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yıkıldı.
  • Artuklular (1102-1409): Artuk Bey tarafından Mardin, Batman, Diyarbakır ve Hasankeyf çevresinde kuruldu. Üç kol halinde yönetildi. Hasankeyf Kalesi, Malabadi Köprüsü, Ulu Cami gibi eserler bıraktı. Eyyübiler ve Akkoyunlular tarafından yıkıldı.
  • Çaka Beyliği (1081-1094): Çaka Bey tarafından İzmir merkezli olarak kuruldu. Ege Denizi’nde Bizans’a karşı denizcilik faaliyetleri yaptı. İlk Türk denizcisi olarak tanındı. Bizans ve Selçuklu işbirliği sonucu yıkıldı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...