onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
154 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Fatih Dönemi Teşkilatlanma Çalışmaları, Osmanlı Devleti’nin zirve yolculuğunda önemli bir rol oynamıştır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden sonra devletin hakimiyet sahasını genişletmiş ve devlet teşkilatını yeniden düzenlemiştir. 

Fatih’in teşkilatlanma çalışmaları şöyle özetlenebilir:

  • Yönetim ve askerlik alanında: Kanuname-i Ali Osman (Fatih Kanunnamesi) hazırlanmıştır. Bu kanunname ile Osmanlı örfi hukuku yazılı hale getirilmiş, kardeş katli yasallaştırılmış, divandaki üye sayısı arttırılmış, sadrazamlar divana başkanlık etmeye başlamış, Topkapı Sarayı yaptırılmış, Enderun Mektebi açılmış, devşirme kökenli devlet adamlarının etkinliği arttırılmış, İstanbul ve Rusçuk’ta tersaneler kurulmuştur.
  • Bilim ve eğitim alanında: Sahn-ı Seman (8 Avlu) Medresesi açılmıştır. Bu medrese İstanbul Üniversitesi’nin temeli sayılır. Ünlü matematikçi ve astronom Ali Kuşçu Osmanlı hizmetine girmiştir.
  • Sanat ve mimari alanında: Fatih Camii ve Külliyesi inşa edilmiştir. Bu külliye içinde bir hastane, bir kütüphane, bir imaret, bir hamam ve bir darüşşifa bulunmaktadır. Fatih Rönesans’a da ilgi göstermiş ve İtalyan ressam Bellini’yi İstanbul’a davet ederek resmini yaptırmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...