onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
71 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Dünya polikonik gridi, coğrafyada yerin konumunu belirlemek için kullanılan bir çeşit harita projeksiyonudur. Dünya yüzeyinde 72 derece güney ve kuzey enlemler arasında uzanan ve 9 boylam genişliğinde (bölgeler bir derece üst üste binecek şekilde) olan bölgelerin polikonik projeksiyonlarına tatbik edilen askeri grid sistemi olarak tanımlanabilir. Polikonik projeksiyon, bir yüzeyin birçok küçük konik projeksiyonun birleştirilmesiyle oluşturulan bir projeksiyondur. Bu projeksiyon, orta enlemlerdeki alanları göstermek için uygun olup, kutuplara yaklaştıkça bozulmalar artar.

Dünya polikonik gridi, 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından geliştirilmiş ve 1950 yılında NATO tarafından kabul edilmiştir. Bu grid sistemi, haritalarda yerin konumunu belirtmek için harf ve rakamlardan oluşan bir kodlama kullanır. Örneğin, Türkiye’nin başkenti Ankara’nın kodu 37T FK 06 82 şeklindedir. Bu kodun anlamı şöyledir:

  • 37: Enlem kuşağı numarası. Ekvator’dan başlayarak kuzeye doğru 8 derecelik aralıklarla numaralandırılan kuşaklardır. Ankara, 37. kuşakta yer alır.
  • T: Boylam kuşağı harfi. Başlangıç meridyeninden başlayarak doğuya doğru 9 derecelik aralıklarla harflendirilen kuşaklardır. Ankara, T kuşağında yer alır.
  • FK: 100 bin metrelik kare kodu. Her enlem ve boylam kuşağı içinde daha küçük kareler oluşturulur. Bu karelerin her biri iki harfle kodlanır. Ankara, FK karesinde yer alır.
  • 06: Doğu koordinatı. Kare içindeki noktanın batı kenarına olan uzaklığıdır. Metre cinsinden ifade edilir. Ankara’nın batı kenarına olan uzaklığı 60 bin metredir.
  • 82: Kuzey koordinatı. Kare içindeki noktanın güney kenarına olan uzaklığıdır. Metre cinsinden ifade edilir. Ankara’nın güney kenarına olan uzaklığı 20 bin metredir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...