onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
68 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Alüvyal set gölü, alüvyonlarla akarsuyun önünün kapanması sonucu oluşan göldür. Alüvyon, suyun içinde sürüklenen kum, balçık, çakıl, kil gibi maddelerdir. Alüvyonlar, akarsuyun yatağını veya kıyısını doldurarak suyun akışını engelleyebilir. Bu durumda su birikintisi oluşur ve zamanla göl haline gelir.
Alüvyal set gölleri, genellikle alüvyal ovalarda bulunur. Alüvyal ova, akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesiyle oluşan düz arazidir. Alüvyal ovalarda akarsuların yön değiştirmesi veya dallanması sık görülür. Bu nedenle alüvyal ovalarda alüvyal set gölleri oluşma ihtimali yüksektir.
Alüvyal set gölleri, ülkemizde farklı bölgelerde bulunur. Örneğin Ege Bölgesi’nde Bafa Gölü ve Marmara Gölü, Karadeniz Bölgesi’nde Köyceğiz Gölü, Sülüklü Göl ve Uzungöl, İç Anadolu Bölgesi’nde Mogan Gölü ve Eymir Gölü, Akdeniz Bölgesi’nde Akgöl, Marmara Bölgesi’nde Ulubat Gölü alüvyal set gölleri örneklerindendir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...