onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Coğrafi konum, yeryüzünde bir bölgenin veya bir noktanın bulunduğu yere denir. Coğrafi konum, coğrafi koordinat sistemi (paralel, meridyen, enlem, boylam) ve coğrafi oluşumlar (dağ, ova, akarsu, deniz, kıta vb.) yardımıyla belirlenebilir. 

Coğrafi konum iki çeşittir: mutlak konum ve göreceli konum.

Mutlak konum, yeryüzündeki herhangi bir yerin paralel ve meridyenlere göre konumudur. Paraleller, ekvatora paralel olarak doğu-batı doğrultusunda çizilen hayali çemberlerdir. Meridyenler ise kutup noktalarını birleştiren kuzey-güney doğrultusunda çizilen hayali çemberlerdir. Enlem, bir noktanın ekvatora olan açısal uzaklığıdır. Boylam ise bir noktanın başlangıç meridyeni olan Greenwich’e olan açısal uzaklığıdır. Mutlak konum, bir noktanın enlem ve boylam dereceleriyle ifade edilir. Örneğin, Türkiye’nin mutlak konumu 36°-42° kuzey enlemleri ile 26°-45° doğu boylamları arasındadır.

Göreceli konum, yeryüzündeki herhangi bir yerin çevresindeki coğrafi alanlarla olan ilişkisidir. Göreceli konum, bir yerin komşuları, dağların sıralanış şekli, yeraltı kaynakları, siyasi özellikleri ve yükseklik değerleri gibi özelliklerle belirlenir. Göreceli konum, bir yerin turizm faaliyetleri, ulaşım, ekonomik faaliyetler, yerleşme şartları ve nüfus dağılışı gibi faktörleri etkiler. Örneğin, Türkiye’nin göreceli konumu Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında olmasıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...