onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. Saç bulunan deney tüpünde NaOH ve Ca(OH)2 çözeltisi ilave edildiğinde ne gibi değişiklikler olduğunu ve nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap:

Saç bulunan deney tüpünde NaOH ve Ca(OH)2 çözeltisi ilave edildiğinde saçın eridiğini ve çözeltinin bazik olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunun nedeni, NaOH ve Ca(OH)2’nin güçlü bazlar olması ve saçın protein yapısını bozarak hidrolize etmesidir. Saçın erimesi, proteinlerin amino asitlere parçalanması sonucu oluşur.

2. Deney tüpünden çıkardığınız deri parçalarındaki tüylerin kolay kopup kopmadığını ve koptuysa nedenini açıklayınız.

  • Cevap:

Deney tüpünden çıkardığınız deri parçalarındaki tüylerin kolay kopup kopmadığını kontrol ettiğinizde, tüylerin kolayca koptuğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, tüylerin de saç gibi protein yapısına sahip olması ve bazik çözelti ile temas ettiklerinde hidrolize uğramasıdır.

3. Yağ bulunan deney tüpünde yağ kalıp kalmayacağını açıklayınız.

  • Cevap:

Yağ bulunan deney tüpünde yağın kalıp kalmayacağı, deney tüpünün sıcaklığına ve yağın cinsi ve miktarına bağlıdır. Eğer deney tüpü çok soğuk ise yağ katılaşabilirEğer deney tüpü çok sıcak ise yağ buharlaşabilirEğer deney tüpünde çok az yağ varsa, buharlaşma daha hızlı olabilirEğer deney tüpünde çok fazla yağ varsa, katılaşma daha yavaş olabilirEğer yağın cinsi doymuş yağ ise, katılaşma daha kolay olabilirEğer yağın cinsi doymamış yağ ise, katılaşma daha zor olabilir3.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...