onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
91 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mikroskop kullanmadan önce ve sonra kanın görünümünü karşılaştırmak istiyorsanız, öncelikle kan örneğinizi doğru şekilde hazırlamanız gerekir. Kan örneğinizi temiz bir lam üzerine damlatın ve lamel ile kapatın. Mikroskobunuzun objektifini en düşük büyütme seviyesine getirin ve aydınlatma sistemini açın. Diyafram açıklığını ayarlayarak kan örneğinizin görüntüsünü netleştirin.

Mikroskop kullanmadan önce kanın görünümü, kırmızı renkli ve homojen bir sıvı olarak algılanır. Ancak mikroskop altında kanın heterojen bir yapıda olduğu görülür. Kan, plazma adı verilen sarımsı renkli bir sıvı ile eritrosit, lökosit ve trombosit adı verilen çeşitli hücrelerden oluşur. Eritrositler, kanda en çok bulunan hücrelerdir ve kana kırmızı rengini verirler. Lökositler, bağışıklık sisteminin bir parçası olan beyaz kan hücreleridir. Trombositler ise kanın pıhtılaşmasını sağlayan küçük parçacıklardır.

Mikroskop altında kanın görünümü, büyütme oranına ve boyama yöntemine göre değişebilir. Örneğin, 10 x büyütmede kan hücreleri belirgin olarak görülmezken, 40 x veya 100 x büyütmede kan hücrelerinin şekil ve boyutları ayırt edilebilir. Boyama yöntemi ise kan hücrelerinin renklenmesini sağlayarak daha net görülmesini sağlar. Örneğin, Wright boyası ile boyanan kan örneğinde eritrositler pembe, lökositler mor ve trombositler mor-pembe renkte görülür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...