onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
87 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sera etkisi, Dünya atmosferindeki bazı gazların güneşten gelen ısıyı hapsettiği ve uzaya geri kaçmasını önleyerek gezegenin yüzeyinde bir ısınma etkisine yol açtığı doğal bir süreçtir. Sera gazları olarak adlandırılan bu gazlar arasında su buharı, karbondioksit, metan ve ozon vardır. Sera etkisi sayesinde Dünya’nın ortalama sıcaklığı yaklaşık 14°C’dir. Eğer atmosfer olmasaydı ortalama sıcaklık -18°C civarında olurdu.

Sera etkisinin oluşumu şu şekilde açıklanabilir:

  • Güneş’ten gelen ışınlar atmosfere ulaşır. Bu ışınların bir kısmı atmosfer tarafından yansıtılırken, büyük bir kısmı yeryüzüne ulaşır.
  • Yeryüzüne ulaşan ışınlar bitkiler tarafından fotosentezde kullanılır veya yeryüzü tarafından soğurulur. Soğurulan ışınlar daha düşük enerjili uzun dalga boylu kızılötesi ışınlar olarak tekrar atmosfere yayılır.
  • Atmosferdeki sera gazları bu kızılötesi ışınları soğurur ve tekrar yayar. Bu yayılan ışınların bir kısmı uzaya kaçarken, bir kısmı da yeryüzüne geri döner. Böylece yeryüzü hem güneşten gelen hem de sera gazlarından geri yansıyan ışınlarla ısınır.

Sera etkisi doğal bir olay olmakla birlikte, insan faaliyetleri sonucunda atmosfere salınan sera gazlarının miktarının artması bu etkiyi şiddetlendirmektedir. Bu da küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunlara yol açmaktadır. Sera etkisinin azaltılması için fosil yakıtların kullanımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi, ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmalarının yapılması gibi önlemler alınmalıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...