onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
53 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Fosillerin oluşum sürecinde pek çok etken etkilidir. Bu oluşum süreci sırasında önce canlı öldüğünde toprağın en üst katmanına doğru yol alır.  Canlı kalıntıları olarak bilinen ve  fosil diye adlandırılan organizmaların günümüz tarihine dek ulaşabilmesi için geçirdiği pek çok süreç ve dönüşüm vardır. Bir takım biyolojik fiziksel ve kimyasal olayların ölü organizmanın başından geçmesiyle fosilleşme olarak bilinen olay meydana gelmektedir.
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Ölen her canlı fosilleşmez. Fosilleşmenin gerçekleşmesi için canlı kalıntılarının hava ile temasının kesilmesi gerekir

Canlı kalıntısının üzeri taş, kum, kil veya toprak ile örtülür. Bu örtü canlı kalıntısı üzerinde tabaka oluşturur. Böylece canlı kalıntıları zamanla taşlaşarak fosilleşir. Havayla teması kesilen canlı kalıntısı çürümeye uğramaz ve böylece binlerce yıl bozulmadan kalabilir.

Fosillere sadece kayaçlarda rastlanmaz. Deniz dipleri, ağaç reçineleri veya buzullarda da fosiller bulunabilir. Örneğin buz kütlesi içinde mamut fosilleri, bitki reçinesi içinde böcek ve küçük sürüngenlerin fosilleri bulunmuştur. Fosil, milyonlarca yıl süren tüm bu aşamaların sonunda ortaya çıkar. Bilim insanlarının geçmişte yaşamış canlılara ilişkin birçok bilgi edinmesini sağlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...