onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
92 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sıffin Savaşı, Hz. Ali’nin halife seçilmesinden sonra Muaviye ve taraftarları tarafından başlatılmış olan bir savaştır. 28 Temmuz 657 tarihinde başlayarak 24 Ocak 661 tarihine kadar devam etmiştir. Savaşta zor duruma düşen Muaviye, Amr İbnül As’ın tavsiyesi ile askerlerine Kur’an-ı Kerim yapraklarını oklarının uçlarına takarak Hz Ali’nin ordusuna doğru atmalarını emretti. Böylece Kur’an-ı Kerim’in hakemliğine gidildiAncak bu hakemlik sonucunda savaşın kazananı belirlenemedi ve savaş sona ermedi

Genel olarak

  • Muaviye, Hz. Osman’ın katillerinin bulunmamasını gerekçe göstererek ayaklanmıştır.
  • Muaviye, Hz. Ali’nin halifeliğini de tanımamıştır.
  • Ayaklanmayı bastırmak için Hz. Ali, Kufe’den hareket ederek Sıffin Ovası’na gelmiş ve 110 gün süren savaş sonunda Kur’an’ın hakemliğine gidilmiştir.
  • Buna “Hakem olayı” da denilmektedir.

Hz. Ali’nin halifeliğine son verilmiştir. Muaviye’yi Amr İbnül-As halife ilan etmiştir. Hakem olayı ile Müslümanlar arasında birlik bozulmuştur. Müslümanlar, Hariciler Şiirler ve Emeviler olmak üzere üçe ayrılmıştır. Bu olaylardan kısa süre sonra Haricilerden bir kişi, Hz. Ali’yi sabah namazını kıldığı sırada şehit etmiştir. Böylece Dört halife devri sona ermiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...