onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sayfa 68 Cevapları

Mısak-ı Milli’den Büyük Millet Meclisine

“Misak-ı Millî ile yeni Türk devletinin sınırları belirlenmiştir.” diyen biri bu bilgiyi doğrulamak için hangi maddeleri kanıt olarak gösterebilir?

Cevap:

Misak-ı Millî, Türk Kurtuluş Savaşı’nın siyasi manifestosu olan altı maddelik bir bildiridir. Bu bildiri, I. Dünya Savaşı’nı sona erdirecek olan barış antlaşmasında Türkiye’nin kabul ettiği asgari barış şartlarını içerir. Devamı

Sayfa 69 Cevapları

İtilaf Devletleri Misak-ı Millî’nin en fazla hangi maddesine tepki göstererek İstanbul’u işgal etmiş olabilirler? Neden

Cevap:

İtilaf Devletleri, Misak-ı Millî’nin altı maddesinden en fazla son maddeye tepki göstererek İstanbul'u işgal etmiş olabilirler. Çünkü bu madde, Türkiye'nin her alanda bağımsız ve özgür olmasını, siyasi, hukuki ve mali kısıtlamaların kaldırılmasını istemektedir. Bu madde, aynı zamanda İtilaf Devletlerinin Osmanlı Devleti’ne dayattığı Sevr Antlaşması 'nın tamamen reddedilmesi anlamına gelmektedir. Sevr Antlaşması, Osmanlı Devletini parçalayarak topraklarını İtilaf Devletleri arasında paylaşmayı, Türkiyeyi ekonomik ve siyasi olarak bağımlı kılmayı amaçlayan bir antlaşmadır. Bu antlaşma, Türk milletinin varlığına ve haklarına büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

İtilaf Devletleri, Misak-ı Millî’nin son maddesini kabul etmedikleri gibi, diğer maddeleri de tanımamış ve Türkiye’nin sınırlarını daraltmaya çalışmıştır. Bu nedenle, Misak-ı Millî’yi ilan eden Meclis-i Mebusan’ı dağıtmak ve millî mücadeleyi engellemek için 16 Mart 1920’de İstanbul’u ikinci kez işgal etmiştir. Ancak bu işgal, Türk milletinin bağımsızlık iradesini kıramamış ve Kurtuluş Savaşı ile sonuçlanmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...