onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
25 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 27 229 776

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Cenaze namazı, vefat etmiş bir mü’mine karşı son bir görev olarak kılınır. Dua niteliğinde olan bu namaz farz-ı kifayedir.

Eğer cenaze namazını kimse kılmazsa o bölgedeki herkes Allah (c.c.) katında sorumludur. Aslında bir çeşit dua olan cenaze namazı ayakta kılınır. Rükû ve secdesi yoktur. Ölen kişi yıkanmış ve kefenlenmiş bir halde, cemaatin önünde musalla denilen yüksekçe bir yere konulur. Cenaatten, ölen kişiye haklarını helal etmeleri istenir. İmam önde, cemaat de imamın arkasında ayakta saf oluşturur.

Cenaze namazının kılınışı şöyledir:

1. Cenazeye karşı ve kıbleye yönelerek saf tutulur, niyet edilir. Bu niyette ölünün kadın veya erkek, kız çocuğu veya erkek çocuğu olduğu belirtilir.

2. Niyetten sonra eller kulaklara kadar kaldırılıp tekbir getirilir ve eller bağlanır. İmam ve cemaat içinden Sübhâneke duasını “vecelle senâuk” ifadesini ekleyerek okur.

3. İmam ellerini kaldırmadan ikinci tekbiri alır, cemaat de beraber tekbir alır. İmam ve cemaat bu sefer Allâhümme Salli ve Allâhümme Bârik dualarını okur.

4. İmam ellerini kaldırmadan üçüncü tekbiri alır, cemaat de beraber tekbir alır. Herkes içinden cenaze duasını okur. Cenaze duasını bilmeyenler Rabbenâ dualarını veya bildikleri başka bir duayı okuyabilirler.

5. İmam ellerini kaldırmadan dördüncü kez tekbir alır. Cemaat de beraber tekbir alır. Önce sağa sonra sola selam verilir.

Namazdan sonra ölü için toplu halde dua edilir. Daha sonra cenaze defnedilmek üzere mezarlığa götürülür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...