onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
199 kez görüntülendi
Fen ve Teknoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Türk – İslam Gök Bilimciler (Astronomlar) arasında şu isimler sayılabilir:

  • Ali Kuşçu: Astronomi ve matematik alanlarında çalışma yapmıştır. Đstanbul’un enlem–boylam derecelerini belirlemiştir. Ay’ın ilk haritasını çıkarmıştır ve bugün Ay’ın bir bölgesine ismi verilmiştir. Fatih Külliyesi’nde bir güneş saati yapmıştır.
  • El-Birûni: Gökbilim, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanında çalışma yapmıştır. Dünyanın yuvarlak ve kendi ekseni etrafında dönmekte olduğunu, yerçekimin varlığını Newton’dan asırlarca önce ortaya koymuştur. Ayın, güneşin ve dünyanın hareketleri ile güneş tutulması anında oluşan olaylar üzerine gözlemler yapmış ve günümüzdeki bilgilere yakın bilgi vermiştir. Yer ölçüsü ilminin temellerini sekiz asır önce atmış ve yerin çapını ölçmeyi başarmıştır. Kıblenin tayini için matematiksel bir yöntem geliştirmiştir.
  • Takiyüddin: 16. yüzyılın en önemli astronomlarından biridir. Onun sayesinde rasathane hazırlanmıştır ve kurduğu rasathane o zaman için dönemin en önemli astronomi aletleriyle donatılmıştır. Eserlerinde güneş hareketlerini hesaplamıştır. Saatlerden bir astronomik araç gibi bahsetmiştir. Saatlerin en önemli özelliği, dakika ve saniyeyi dakik olarak verebilmesidir.
  • Bursalı Kadızade Rumi: Ortaçağın ünlü Türk matematik ve astronomi bilginidir. Uluğ Bey tarafından yaptırılan Semerkant Rasathanesi olarak bilinen gözlemevinde çalışmalar yapmıştır.
  • Gıyaseddin Cemşid: Matematik ve astronomi üzerine çalışmalar yapmıştır. Aritmetikte ondalık sistemi ilk kullanan kişidir.
  • Mehmet Fatin Gökmen: Kandilli Gözlemevi’nin kurucusu ve ilk müdürüdür. Temmuz 1911 tarihinden itibaren sürekli ve düzenli bir biçimde meteorolojik olayların ölçüm ve kayıtlarının tutulmasını başlattı. 1935 yılında teleskop hava olaylarının daha doğru şekilde gözlenmesini sağladı.
  • Hatice Nüzhet Gökdoğan: Türkiye’nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanıdır.
  • Uluğ Bey: Semerkant’ta bir medrese ve bir de rasathane yaptırmıştır. Rasathane için yörede bulunan tüm mühendis, alim ve ustaları Semerkant’a çağırmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...