onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
46 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mustafa Kemal’in Manastır Askeri İdadisinde tarihe ilgi duymasını sağlayan öğretmeni, Topçu Kolağası Mehmet Tevfik Bilge’dir.

Mehmet Tevfik Bilge, 1870 yılında İstanbul’da doğmuş ve 1891 yılında Harp Okulu’nu bitirmiştir. 1908 yılında Manastır Askeri İdadisi’nde tarih öğretmenliği yapmaya başlamıştır. Burada Mustafa Kemal ile tanışmış ve onun zekasını ve yeteneğini fark etmiştir. Derslerinde Fransız İhtilali ile diğer ihtilal ve fikir hareketlerinden söz ederek Mustafa Kemal’de tarihe karşı ilgi uyandırmıştır. Mustafa Kemal, Mehmet Tevfik Bilge’ye çok saygı duymuş ve onun kendisine yeni bir ufuk açtığını söylemiştir.

Mehmet Tevfik Bilge, daha sonra Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. 1924 yılında emekli olmuş ve 1939 yılında vefat etmiştir. Mustafa Kemal, Mehmet Tevfik Bilge’nin ölümünden sonra onun için şöyle demiştir: “Türk tarihine büyük hizmetler yapmış bir kahramandır.” 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...