onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kılcal damarlar, vücuttaki en küçük kan damarlarıdır. Atardamarlar ile toplardamarlar arasında yer alırlar ve dokularla etkileşimi en yoğun olan kan damarlarıdır. Kılcal damarların vücudumuzda geniş bir yüzey oluşturmasının önemi hakkında aşağıda ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Kılcal Damarların Önemi

Kılcal damarların vücudumuzda geniş bir yüzey oluşturmasının önemi şunlardır:

  • Kan ve dokular arasındaki madde alışverişini sağlarlar. Kılcal damarlar aracılığıyla hücreler ihtiyaç duydukları oksijeni ve besin maddelerini alırken, aynı zamanda üretmiş oldukları karbondioksiti ve atık besin maddelerini yine kılcal damar aracılığıyla dolaşım sistemine sokarlar.
  • Vücut sıcaklığını düzenlerler. Kılcal damarlar vücudun her yerine dağıldığı için vücudun sıcak kalmasını sağlar ve aktifliğini korur. Ayrıca kılcal damarların genişlemesi veya büzülmesi ile derinin kızarması veya solması gibi sıcaklık değişimleri gerçekleşir.
  • Kan basıncını ayarlarlar. Kılcal damarların çapları çok küçük olduğu için kan basıncı bu damarlarda düşer. Bu sayede dokulara zarar vermeden kan akışı sağlanır. Ayrıca kılcal damarların geçirgenlikleri de kan basıncını etkiler. Geçirgenlikleri bozulduğunda, doku aralığındaki kanın sıvı kısmına doluşarak ödem oluşturabilirler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...