onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
112 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Ağırlık, cisimlere etki eden yerçekimi kuvvetinin büyüklüğü anlamına gelir. Dinamometre ise, cisimlerin kuvvetlerini ölçmede kullanılan ölçü aletidir.

Cismin havada ve sıvı içine daldırıldığında dinamometre ile ölçülen ağırlığının farklı olmasının sebebi, sıvının cisime uyguladığı kaldırma kuvvetidir. Kaldırma kuvveti, sıvı içindeki bir cisme etki eden yukarı yönlü bir kuvvettir. Bu kuvvet, cisme batan sıvının ağırlığına eşittir.

Cisim havada iken dinamometre ile ölçülen ağırlık, cismin gerçek ağırlığıdır. Ancak cisim sıvı içine daldırıldığında dinamometre ile ölçülen ağırlık, cismin gerçek ağırlığı ile kaldırma kuvveti arasındaki farktır. Yani:

Dinamometre ile ölçülen ağırlık = Gerçek ağırlık - Kaldırma kuvveti

Bu nedenle, cisim sıvı içine daldırıldığında dinamometre ile ölçülen ağırlık azalır. Bu azalma miktarı, cisme batan sıvının ağırlığına bağlıdır. Cisim ne kadar çok sıvıya batar veya sıvının yoğunluğu ne kadar büyükse, kaldırma kuvveti de o kadar büyük olur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...