onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
68 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bir denizaltı istediği zaman suya batarken istediği an su üzerine çıkabiliyor, çünkü denizaltının yoğunluğunu değiştirebilen özel tanklar bulunuyor. Bu tanklara safra tankı ismi verilir. Safra tankları sayesinde denizaltılar kolaylıkla suyun içine dalabilir ya da sudan yukarıya doğru çıkabilir.

Denizaltının suyun yüzeyinde kalma veya dalma durumuna göre safra tankları hava veya su ile doldurulur. Denizaltı suya dalmak istediği zaman safra tanklarının üst ve alt kapakları açılır. Tankların alt kapaklarından içeri su alınırken, üst kapaklarından dışarı hava çıkar. Gittikçe su ile dolan tanklar denizaltının ağırlığını, dolayısıyla yoğunluğunu artırır ve denizaltının suyun derinlerine dalmasını sağlar.

Denizaltı tekrar yüzeye çıkmak istediği zaman ise içinde basınçlı hava bulunan tanklardan safra tanklarına hava basılır. Basınçlı hava suyun alttaki kapaklardan dışarı çıkmasına ve denizaltının suyun yüzeyine doğru yükselmesine sebep olur.

Bu soruyu cevaplamak için yoğunluk ve kaldırma kuvveti gibi kavramları bilmek gerekir. Yoğunluk, bir cismin birim hacmindeki kütlesidir. Kaldırma kuvveti ise, bir akışkan içerisine tamamen ya da kısmen batmış herhangi bir şekle sahip cisime yerel basıncın tersi yönünde uygulanan net kuvvettir. Kaldırma kuvveti, cismin yer değiştirdiği akışkanın ağırlığına eşittir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...