onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
56 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde tarafından 11 49 206

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. Metinde bir insanın somut varlığından öte o kişinin resmine âşık olunması varlık felsefesi açısından değerlendirildiğinde bu durum hangi akıma karşılık gelir? Gerekçeleriyle değerlendiriniz.

Cevap:

Metinde bir insanın somut varlığından öte o kişinin resmine âşık olunması durumu, genellikle idealizm akımına karşılık gelir. Idealizm, varlığın temelini idealar veya evrensel kavramlar olarak görür. Halil’in resme olan aşkı, somut bir varlık olan Meral’den ziyade, onun idealize edilmiş bir temsili olan resme yöneliktir.

2. Repliklerde geçen “benim dünyam” sözüyle ifade edilen nedir?

Cevap:

Repliklerde geçen “benim dünyam” ifadesi, Halil’in subjektif gerçekliğini, yani kendi deneyimlerini, algılarını ve düşüncelerini temsil eder. Bu, onun kişisel bakış açısını ve yaşadığı deneyimlerin onun gerçekliğini nasıl şekillendirdiğini gösterir.

3. Halil’in bir resme yönelik yaşadığı bu durumun psikolojik bir sorun değil de felsefi bir yaklaşım olduğunu nasıl temellendirebilirsiniz?

Cevap:

Halil’in bir resme yönelik yaşadığı durumun psikolojik bir sorun değil de felsefi bir yaklaşım olduğunu, onun somut bir varlık olan Meral’den ziyade, onun idealize edilmiş bir temsili olan resme olan aşkı üzerinden temellendirebiliriz. Bu, varlık felsefesinde idealizm akımının bir örneği olarak görülebilir.

4. Meral’in kendi resmi ile kendisini bir ve aynı olarak kabul etmesi hangi varlık anlayışına karşılık gelir? Değerlendiriniz.

Cevap:

Meral’in kendi resmi ile kendisini bir ve aynı olarak kabul etmesi, genellikle gerçekçilik varlık anlayışına karşılık gelir. Gerçekçilik, varlıkların zihinden bağımsız olarak var olduğunu savunur. Bu durumda, Meral kendi resminin de kendisi kadar gerçek ve somut olduğunu kabul eder.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...