3 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde tarafından 

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
 

Aziz Sancar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 111

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Ülkemizi yurt dışında temsil eden bir bilim insanı hakkında yaptığınız araştırmadan elde ettiğiniz bilgileri sınıf arkadaşlarınıza anlatınız

Cevap: Oktay Sinanoğlu, Türk kimya mühendisi ve akademisyen. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmiştir.

1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde sizi en çok etkileyen bölümü sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Aziz Sancar’ın babasının çocuklarına okuyun, hep okuyun dediği kısım beni çok etkiledi. Babası siz yeter ki okuyun ben elimden elen her şeyi yapıp size bakar, yardımcı olurum demiş. Çok muhteşem bir şey bence.

2. ETKİNLİK

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

1. Aziz Sancar’ın çocukluğu ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

Cevap: Aziz Sancar babasının öğütlerini dikkate almaktadır. Çünkü babası ona ve ağabeyine devamlı okumasını söylemiş. Bu durum eğitime önem vermesinde etkili olmuş.

2. Aziz Sancar neden Ankara’ya ağabeyinin yanına gitmiş?

Cevap: Ağabeyi Kenan Bey, Aziz Sancar’ın eğitime olan ilgisini görünce onu Ankara’ya yanına almış.

3. Aziz Sancar’ın en büyük ideali neymiş?

Cevap: Çok çalışacak milletine önemli hizmetler vereceğim büyük milletim için elimden geleni yapacağım demiş.

4. Metne göre Aziz Sancar’ın en belirgin karakteristik özelliği nedir?

Cevap: En belirgin özelliği idealist olması, insanlığa ve Türk milletine nasıl hizmet edeceğini düşünmesi ve doktorluğu seçmesidir.

5. Aziz Sancar hangi büyük ödülü kazanmıştır?

Cevap:  Dünyada büyük saygınlığı olan Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

6. Aziz Sancar’ı diğer bilim adamlarından farklı kılan ve milletçe onu bu kadar sevmemizi sağlayan unsurlar nelerdir?

Cevap: İdealleri için elinden gelen her şeyi yapması, milletine hizmet etmek ve Türk zekasını bütün dünyada insanlığa faydalı çalışmalar yaparak göstermek istemesi onu farklı kılmaktadır.

Aziz Sancar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 112

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana düşüncesini aşağıya yazınız.

Cevap:

Metnin konusu: Aziz Sancar’ın hayatı, ailesi, eğitim hayatı, idealleri ve başarıları
Metnin ana düşüncesi: İstekli olmak ve çok çalışmak başarılı olmanın anahtarıdır.

4. ETKİNLİK

a. Aziz Sancar’ın tıp alanındaki çalışmalarını metinden yola çıkarak aşağıya yazınız.

Cevap: Aziz Sancar tıp alanında çoğunlukla hastalıkların iyileştirilmesi ile ilgili çalışmıştır. Özellikle kanser tedavisi konusundaki çalışmaları çok önemlidir. Bu çalışmaları Nobel Kimya Ödülü almasında etkili olmuştur.

b. Metinden yola çıkarak Aziz Sancar’ın hangi özelliğini kendinize örnek aldığınızı açıklayan kısa bir metin yazınız.

Cevap: Ben en çok Aziz Sancar’ın ideallerine kavuşmak için çok çalışmasını ve özellikle ilham kaynağı olarak kendisine Atatürk’ü örnek almasını kendime örnek aldım.

Aziz Sancar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 113

5. ETKİNLİK

a. Kendinizi Aziz Sancar’ın yerine koyunuz. Bilim alanında en önemli ödüllerden biri olan Nobel Ödülü’nü almışsınız. Ödül töreninde nasıl bir konuşma yapardınız? Aşağıya kısaca yazınız.

Cevap: Ben olsam şu konuşmayı yapardım: ” Sayın misafirler, bu ödülü ben Türk milleti adına aldığımı özellikle belirtmek isterim. Çünkü beni büyüten, okutan beni yetiştiren yüce Türk milletidir. Onun beni bir anne gibi yetiştirmesi değerlidir. Amacım her daim insanlığa ve Türk milletine faydalı çalışmalar yapmak ve yararlı olmaktır. ”

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki sonuçların nedenini belirten cümleler yazınız.

Cevap:

Sonuç: Aziz Sancar dünya çapında bir bilim insanı olmuştu.
Neden: Hastalıkları iyileştirme konusunda çok önemli çalışmalar yapmıştı.

Sonuç: Bu idealist düşünce üzerine kurduğu vakıf, Amerika Birleşik Devletleri’nde okuyan Türk öğrencilere yardım edecekti.
Neden: Başka öğrencilerin kendisinin çektiği sıkıntıları çekmesini istemiyordu.

Sonuç: 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine başladı.
Neden: Aziz Sancar insanlara yardım edebilmek için doktor olmaya karar verdi.

Aziz Sancar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 114

7. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki cümleler hakkında arkadaşlarınızla tartışınız. Vatanı ve milleti için çok çalışmak neden önemlidir, açıklayınız.

Cevap: Bir insanın vatanı onun yuvasıdır. Milleti ilse ailesidir. Vatan ve millet için çalışmak çok onurlu bir davranıştır. Çünkü bu hepimizin bir nevi vatandaşlık görevidir. Vatan için çalışırsak güçleniriz, kalkınırız ve millet için çalışırsak birlik oluruz.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerden yararlanarak bulmacayı çözünüz.

Cevap:

Aziz Sancar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 115

9. ETKİNLİK

a. Sizce Aziz Sancar’ın Nobel Odülü’nü aldığı 2015 yılından sonra hangi gelişmeler yaşanmış olabilir? Aşağıya tahminlerinizi içeren bir paragraf yazınız.

Cevap: AZİZ SANCAR’DAN SONRA

Aziz Sancar Nobel Ödülü aldıktan sonra tüm dünyada konuyla ilgili haberler yapılmış olabilir. Ayrıca tüm dergi ve gazeteler onunla röportaj yapmak istemiştir. Ülkemizde onun yaşamı hakkında insanlar birbirlerine bir şeyler anlatmıştır. Çalışmalarını devam ettirmek üzerine ülkemize davet edilmiş olabilir. Nasıl başarılı olduğu ile ilgili bir kitap yazmayı düşünmüş olabilir. Pek çok üniversite ve hastane onunla çalışabilmek için iş teklif etmiş olabilir. Ayrıca bulduğu tedavi yöntemleri insanları sevindirmiş ve ümitlendirmiştir.

b. Yazdıklarınızı noktalama işaretlerinin doğru kullanımı yönünden kontrol edip arkadaşlarınızla paylaşınız.

c. Yazdığınız paragrafın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz. Aşağıya paragrafı destekleyen bir resim çiziniz.

AZİZ SANCAR’DAN SONRA

Hoş geldiniz, onlineodev.com sizlere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.

13.7k soru

14.0k cevap

66 yorum

682 kullanıcı

...