onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
74 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Polisakkaritler, birden fazla monosakkaritin glikozit bağı ile birleşmesiyle oluşan büyük ve karmaşık karbonhidratlardır. Polisakkaritlerin çeşitleri, glikoz birimlerinin sayısı ve bağlanma şekline göre değişir. 

Polisakkaritlerin günlük hayatta kullanıldığı yerler ise şunlardır:

  • Selüloz: Bitki hücrelerinin hücre duvarını oluşturan yapısal bir polisakkarittir. Selüloz, kâğıt, pamuk, keten, karton gibi ürünlerin hammaddesidir. Ayrıca selüloz bazı gıda ürünlerinde lif kaynağı olarak kullanılır.
  • Nişasta: Bitki hücrelerinde depo maddesi olarak bulunan enerji verici bir polisakkarittir. Nişasta, ekmek, makarna, patates, pirinç gibi besin maddelerinin temel bileşenidir. Ayrıca nişasta kozmetik, tekstil, ilaç gibi sektörlerde de kullanılır.
  • Glikojen: Hayvan hücrelerinde depo maddesi olarak bulunan enerji verici bir polisakkarittir. Glikojen, özellikle karaciğer ve kas hücrelerinde depolanır. Glikojen, vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılır.
  • Kitin: Yapısında azot bulunan yapısal bir polisakkarittir. Kitin, eklem bacaklıların dış iskeletini ve mantarların hücre duvarını oluşturur. Kitin, ameliyat ipliği, yara bandı, biyoplastik gibi ürünlerin yapımında kullanılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...