onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
75 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mevsimlerin oluşumu ve özellikleri şöyle özetlenebilir:

  • Mevsimler, dünyanın güneş etrafında ve kendi etrafında dönmesi, eksen eğikliği, güneş ışınlarının geliş açısı, aydınlanma süresi, ısı ve ışık enerjisinin soğurma miktarı, denizlere olan uzaklık ve yükselti şekilleri gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
  • Dünyada dört mevsim bulunur: İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış. Her mevsimin farklı özellikleri vardır.
  • İlkbahar mevsimi, kış ile yaz arasında bulunan bir mevsimdir. Kuzey Yarım Kürede Mart ve Haziran ayları arasında yaşanır. Bu mevsimde sıcaklıklar artmaya başlar ve karların erimesi ile bol miktarda yağışlar olabilir. Ağaçlar çiçek açar, göçmen kuşlar geri döner, kış uykusundan uyanan hayvanlar görülür. İnsanlar daha ince giysiler giyerler. Geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
  • Yaz mevsimi, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Kürede Haziran ve Eylül ayları arasında yaşanır. Bu mevsimde gündüzler uzun, geceler kısadır. İnsanlar kısa kollu, açık renkli ince giysileri tercih ederler. Birçok sebze ve meyve yaz mevsiminde yetişir.
  • Sonbahar mevsimi, yaz ile kış arasında bulunan bir mevsimdir. Kuzey Yarım Kürede Eylül ve Aralık ayları arasında yaşanır. Bu mevsimde havalar soğur. Gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Yağmur yağar, rüzgâr çok eser. Ağaçlar yapraklarını döker. Göçmen kuşlar sıcak ülkelere göç eder. Havalar soğumaya başladığı için insanlar daha kalın giysileri tercih ederler.
  • Kış mevsimi, en soğuk mevsimdir. Kuzey Yarım Kürede Aralık ve Mart ayları arasında yaşanır. Bu mevsimde geceler uzun, gündüzler kısadır. Havalar çok soğuk olur. Kar yağar. Soba ve kaloriferler yanar. Kış uykusuna yatan hayvanlar vardır. Kaban, atkı, şapka gibi giysileri giymeye başlarız.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...