onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
71 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

İnsan doğasının kötü olduğunu savunan filozoflardan biri Thomas Hobbes’tur. Hobbes, Leviathan adlı eserinde, insanların doğal halinin savaş ve kaos olduğunu, insanların kendi çıkarları için birbirlerine düşman olduklarını ve güçlü olanın zayıfı ezdiğini ileri sürer. Hobbes’a göre, insanlar ancak bir devletin otoritesi altında yaşayarak, haklarını devlete devrederek ve yasalara uymayı kabul ederek barış ve güvenlik içinde yaşayabilirler. Hobbes, insan doğasının kötülüğünü şöyle ifade eder: “İnsanın insana düşmanlığı, herkesin herkese karşı savaşıdır; bu da hayatın yalnızca korkunç, hayvansal ve kısa olmasına neden olur.”

İnsan doğasının kötü olduğunu savunan başka bir filozof da Machiavelli’dir. Machiavelli, Prens adlı eserinde, siyasetin ahlak dışı bir alan olduğunu, siyasi liderlerin başarılı olmak için hile, yalan, ikiyüzlülük ve zorbalık gibi yöntemlere başvurması gerektiğini savunur. Machiavelli’ye göre, insanlar doğası gereği bencil, açgözlü, korkak ve nankördür; bu yüzden liderler onlara güvenmemeli, onları korkutmalı ve kontrol etmelidir. Machiavelli, insan doğasının kötülüğünü şöyle ifade eder: “İnsanlar genellikle kendilerine yapılan iyilikleri unuturlar; ama yapılan kötülükleri asla unutmazlar.”

İnsan doğasının kötü olduğunu savunan filozoflardan bir diğeri de Freud’dur. Freud, psikanaliz kuramında, insanın bilinçaltında bastırılmış cinsel ve saldırgan dürtülerin bulunduğunu, bunların toplum tarafından kabul edilmediği için sürekli çatışma halinde olduğunu öne sürer. Freud’a göre, insanlar ancak kültürün kuralları ve normları ile bu dürtülerini denetleyebilir; ancak bu da onlarda bunalım ve nevroz gibi rahatsızlıklara yol açar. Freud, insan doğasının kötülüğünü şöyle ifade eder: “İnsanın ruhunda bir şeytan vardır; bu şeytan onu yok etmeye ve kendini yok etmeye zorlar.”

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...