onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
45 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Abdülaziz, 32. Osmanlı padişahı ve 111. İslam halifesidir. Babası II. Mahmud, annesi Pertevniyal Valide Sultan’dır. Kardeşi Abdülmecid’in ölümü üzerine 25 Haziran 1861’de tahta geçmiştir. Abdülaziz, 14 yıl 11 ay padişahlık yapmıştır.

Abdülaziz, sanatla ve yeniliklerle ilgilenen bir padişahtır. Resim, hat ve müzik alanlarında yetenekli olan Abdülaziz, Avrupa’yı iki kez ziyaret etmiş ve Osmanlı-İngiliz dostluğunu geliştirmiştir. Ordunun ve donanmanın modernleştirilmesi için çaba göstermiş, demiryolu ve telgraf ağını genişletmiştir.

Abdülaziz’in döneminde Osmanlı Devleti, dış borçlar ve azınlık isyanları ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. Sırbistan, Karadağ, Romanya ve Yunanistan bağımsızlıklarını kazanmıştır. Meşrutiyet yanlıları tarafından yapılan bir darbe ile 30 Mayıs 1876’da tahttan indirilen Abdülaziz, dört gün sonra Çırağan Sarayı’nda ölü bulunmuştur. Ölüm sebebi tartışmalıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...