onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
29 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Abdülmecid, 31. Osmanlı padişahı ve 110. İslam halifesidir. Babası II. Mahmud, annesi Bezmialem Valide Sultan’dır. Kardeşi Abdülaziz’in babasıdır. 2 Temmuz 1839’da babasının ölümü üzerine tahta geçmiştir. Abdülmecid, 21 yıl 11 ay padişahlık yapmıştır.

Abdülmecid, batılı kültürle yetişmiş, Fransızca konuşmuş ve batı müziğinden hoşlanmıştır. Babası gibi yenilikçi ve ıslahatçı bir padişahtır. Tanzimat Fermanı’nı ilan ettirmiş, yönetim ve eğitim alanlarında birçok reform yapmıştır. Avrupa’ya iki kez seyahat etmiş ve Osmanlı-İngiliz ilişkilerini geliştirmiştir.

Abdülmecid’in döneminde Osmanlı Devleti, Mısır sorunu, Kırım Savaşı ve azınlık isyanları ile uğraşmak zorunda kalmıştır. Sırbistan, Karadağ, Romanya ve Yunanistan bağımsızlıklarını kazanmıştır. Abdülmecid, tüberküloza yakalanmış ve 25 Haziran 1861’de Ihlamur Kasrı’nda ölmüştür. Fatih’te Yavuz Selim Camii Haziresi’nde Sultan Abdülmecid Türbesi’ne defnedilmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...