onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
26 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

I. İbrahim, Osmanlı Devleti’nin 18. padişahı ve 97. İslam halifesidir. 5 Kasım 1615’te İstanbul’da doğmuş, 18 Ağustos 1648’de ölmüştür. Babası I. Ahmet, annesi Kösem Sultan’dır. “Deli İbrahim” adıyla da bilinir.

I. İbrahim’in saltanatı sırasında yaşanan önemli olaylar şunlardır:

  • Emirgüneoğlu Vakası: I. İbrahim’in tahta geçmesinden sonra, IV. Murad’ın yakın arkadaşı olan Emirgüneoğlu Yusuf Paşa, bölücü faaliyetlere girmiş ve I. İbrahim’in emriyle idam edilmiştir.
  • Girit Savaşı: 1645-1669 yılları arasında Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında Girit Adası’nın kontrolü için yapılan savaştır. Savaşa Fransa, Papalık Devleti ve Malta Şövalyeleri de katılmıştır. Savaş Osmanlı Devleti’nin zaferiyle sonuçlanmıştır.
  • Varvar Ali Paşa İsyanı: 1647 yılında çıkan bir isyandır. I. İbrahim’in İpşir Paşa’nın nikahlı eşi Perihan Hanım’ı kendisine istemesi üzerine başlamıştır. Başka birinin nikahı altındaki bir kadını başka birine getirmeyi reddeden Varvar Ali Paşa idam edilmiştir.
  • I. İbrahim’in Tahttan İndirilmesi: I. İbrahim’in akıl sağlığının bozulması ve keyfi idamları nedeniyle sarayda ve halkta büyük tepki uyandırmıştır. Kösem Sultan’ın da desteğiyle yeniçeriler ayaklanmış ve I. İbrahim’i tahttan indirmişlerdir. Yerine oğlu IV. Mehmet geçmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...